В'ятрович: новий польський закон означає припинення діалогу істориків
https://gdb.rferl.org/9004A8DD-A097-4690-AD5B-EEAE2A69CC2A_w1023_r1_s.jpg

В’ятрович: новий польський закон означає припинення діалогу істориків

Як ми повідомляли, 26 січня Сейм проголосував за закон про заборону «бандеризму» у Польщі. Про це повідомляє Upmp.news із посиланням на Польське радіо.

Ухвалення в Польщі закону про заборону пропаганди «бандерівської ідеології» фактично ставить хрест на діалозі українських і польських істориків, а також вкрай негативно позначається на відносинах двох країн.

Таку думку «Обозревателю» висловив директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Коментуючи закон, прийнятий Сеймом Польщі, історик зауважив: «Цей закон довгий час присутній в інформаційному полі і в політичних дискусіях в Польщі. Чесно кажучи, я думав, що його будуть приймати ближче до 75 річниці подій на Волині. Закон був підготовлений і запропонований праворадикальною групою Kukiz’15, але його підтримала і правляча партія “Право і справедливість”».

В’ятрович наголосив: «Якщо в остаточному варіанті документа дійсно залишилися положення, що передбачають кримінальне покарання за заперечення “злочинів бандерівців”, то це фактично означає припинення будь-якого діалогу українських і польських істориків на цю тему. У такому випадку закон не залишає місця для дискусії».

«Чи може цей факт негативно позначитися на відносинах двох країн?» – запитав «Обозреватель». «Безумовно, зважаючи на те, що залишаються невирішеними питання історії, важливі для обох країн. З огляду на те, що для України надзвичайно важливим є період історії боротьби за незалежність, що в Україні відбувається поступове відкриття інформації про Українську повстанську армію. Очевидно, що такого роду рішення сприятимуть лише конфронтації між українцями та поляками», – відповів глава Інституту.

І додав: «Може доходити до банальних речей – люди, які будуть їхати з України до Польщі з червоно-чорними прапорцями, наприклад, учасники АТО, можуть бути заарештовані за пропаганду так званого бандеризму».

Як ми повідомляли, 26 січня Сейм проголосував за закон про заборону «бандеризму» у Польщі.