В Європарламенті відзначили роботу двох польок, які допомагали українським утікачам від війни на залізничному вокзалі у Варшаві
Фото з twitter.com/vonderleyen

В Європарламенті відзначили роботу двох польок, які допомагали українським утікачам від війни на залізничному вокзалі у Варшаві

Бурхливими оплесками привітали під час засідання Європарламенту двох польок, які від самого початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну допомагали утікачам від війни на Центральному вокзалі Варшави. Магдалена та Агнешка з’явилися в Європарламенті на запрошення голови Єврокомісії. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Більше про це дізнаємося з eska.pl.

З перших днів російського повномасштабного вторгнення в Україну до польського кордону став прибувати транспорт, що вивозив за кордон утікачів від війни – переважно жінок, дітей і старших людей. Всі вони потребували не лише притулку, а й екстреної допомоги. Багато хто прибував до Варшави.  Варшавські активістки Магдалена Моравік та Агнешка Анікін були серед тих, хто намагався надати біженцям усіляку підтримку. 28 лютого вони разом з іншими активістами заснували Групу «Centrum» –  ініціативу, головною метою якої була допомога утікачам від війни в Україні.

Про допомогу українцям під оплески європарламентарів

У вівторок, 13 вересня, в Європейському парламенті в Страсбурзі відбулося чергове засідання, де порушувались питання війні Росії в Україні та її впливу на ситуацію в ЄС. На засіданні була присутня Олена Зеленська.

В межах засідання Європарламенту перед присутніми виступала, зокрема, очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Голова Європейської Комісії була вбрана в символічні синьо-жовті кольори. Частину свого виступу вона присвятила питанням допомоги українцям, вказавши на роль Польщі в цьому аспекті. В цьому контексті вона коротко розповіла про діяльність двох польок: Магдалени Моравік та Агнешки Анікін.

«Кажуть, що в темряві світло світить найяскравіше. Так можуть сказати жінки та діти, які тікають від російських бомб. Вони втекли з країни, охопленої війною, сповнені сумом через те, що їм довелося залишити, і страхом перед тим, що ще може їх чекати. Але їх зустріли з розпростертими обіймами. Багато людей, таких як Магдалена та Агнешка – дві самовіддані молоді жінки з Польщі. Як тільки вони почули про потяги з біженцями, що прибувають до Польщі, вони поспішили на Центральний вокзал у Варшаві, почали самоорганізовуватися. Поставили намет, щоб допомогти якомога більшій кількості людей. Організували харчування з супермаркетів, просили місцеву владу забезпечити проїзд автобусами до пунктів прийому. За кілька днів вони зібрали 3000 волонтерів, щоб допомагати приймати біженців 24 години на добу, сім днів на тиждень», – зазначила у своєму виступі Урсула фон дер Ляєн.

«Їхня історія – це про все, що підтримує наш Союз і до чого прагне», – присвятила очільниця Єврокомісії полькам допис у твіттері.

Група «Centrum»

Магдалена Моравік та Агнєшки Анікін були співзнасновницями групи «Centrum», яка надавала допомогу біженцям з України на Центральному залізничному вокзалі від 28 лютого. З 14 квітня група не веде безпосередньої діяльності на Варшаві Центральній. На даний момент активісти зосередили свою увагу на обміні інформацією серед осіб, що прагнуть допомагати біженцям. Більше інформації можна знайти на Facebooku.

Джерело: eska.pl