Вагітність у Польщі: поради лікаря і що потрібно знати?

Вагітність у Польщі: поради лікаря і що потрібно знати?

Чимало жінок, котрі переїхали з України до Польщі, цікавляться, що потрібно для того, аби вагітність та пологи пройшли максимально добре та безпечно. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Лікар-гінеколог пані Галина Драч, котра працювала за фахом в Україні, а тепер переїхала до Польщі і приймає пацієнтів у Нижній Сілезії, ділиться корисними порадами, які допоможуть майбутнім матусям освоїтися в іншій країні.

“Схожість ситуації в Україні та Польщі — це вагітні жінки та деякі аналізи.

У Польщі ніхто не буде стежити — ведете ви свою вагітність чи ні, це — ваша зона відповідальності. Тут не буде як у нас: дільничний гінеколог по району веде мільйон жінок, переглядає всі карти, і якщо ви пропустили явку або щось там не здали, — дзвонить і викликає на прийом!

З цього випливає, що спостерігати свою вагітність ви можете:

✅ по NFZ. Будь-яка клініка (в тому числі і приватна) або лікарня, де є контракт з NFZ цієї установи, в складі якої є гінеколог. Що вам потрібно для цього?

? страховка від ZUS власна від роботи або ви можете бути вписаною в ZUS свого чоловіка. Досить, щоб хоч один з пари сплачував внески до соціального страхування.

? Зателефонувати і самостійно записатися на прийом по NFZ і чекати дня прийому.

✅ можете ходити приватно до будь-якого лікаря, можете також змінювати лікарів.

✅ можна ходити по додатковій платній медстраховці — їх зараз великий вибір.

Важливо: ви можете змінювати лікарів, у вас немає прив’язки (якщо це, звісно, не ваш особистий вибір). Раз може бути по NFZ, інший — приватно. Головне, щоб ви брали з собою свою книжечку по вагітності (тим більше, вона маленька).

Улюблене питання по лікарняному листку (L4). У Польщі вагітність — не хвороба! Тут відсутнє поняття — “декрет в 30 тижнів”. Тому:

? Вагітна може працювати аж до терміну пологів.

? Лікарняний відкривається за показаннями — це ускладнення, пов’язані з вагітністю і немає показань «я так хочу».

? Часто бачу: «мені запропонували лікарняний», «я попросила лікарняний». Потрібно розуміти, що такі «поступки» лікарів — це розуміння вашого вагітного стану і бажання полегшити ваше життя. Але ви повинні розуміти, що лікар бере на себе відповідальність і виставляє діагноз, необхідний для L4.

Пам’ятайте про те, що, якщо перебуваючи на L4, ви ще десь працюєте (не важливо — “на біло” або “на чорно”), працюєте у себе в городі або десь подорожуєте, а хтось повідомить Zus, що ви то не хворі, а розважаєтесь, то ви втрачаєте можливість отримати оплату (між іншим, L4 по вагітності — це 100% оплати).

Аналізи. Все просто, є аналізи «обов’язкові» і є «рекомендовані». Якщо ви по NFZ, відповідно «безкоштовно» для вас будуть обов’язкові аналізи. Які — вам розповість вже ваш лікар. А якщо ви приватно, то ви платите самі.

Нюанс❗️ Скерування в лікарню або L4 ви можете отримати як по NFZ, так і приватно.

Страхування. Часті суперечки — чи обов’язково вагітним мати страховку ZUS в Польщі або “зійде і так по безвізу”.

?Почнімо з того, що на території Польщі всі стани, що загрожують життю пацієнта (будь-якої людини), «застраховані» NFZ. Пологи — це якраз такий стан, тому народити можна за будь-яких обставин.

? З бюджету держави також фінансуються певні групи незастрахованих. Серед них:

▪️ жінки під час вагітності і в післяпологовий період;

▪️діти до 18 років.

Ось і виходить, що в законі не написано, що це тільки громадяни Польщі захищені. На практиці я бачила багато незастрахованих дітей в стаціонарі, без пред’явлення рахунків за лікування. Так само і з вагітними: навіть при відсутності страховки, карти побиту і т.д., пологи приймають. Що далі? Далі ці витрати падають на гостіпаль, в якому вирішила народити така пацієнтка, а він, в свою чергу, намагається їх «відбити» або у воєводи, або у NFZ.”

Щоправда, поки ніхто не дає 100% відповіді на запитання про медичні послуги для незастрахованих. Точно вагітні і особи до 18-и років застраховані, якщо вони — громадяни Польщі або мають вже карту побиту. Зараз намагаємося отримати достовірну інформацію щодо того, як виглядає ситуація з жінками, які чекають рішення по карті побиту, а також з тими, хто приїхав по безвізу. Самі ж медики в лікарнях говорять, що першу допомогу нададуть навіть і без страховки.

Проте пані Галина наполягає на тому, що краще мати хоч одному з подружжя ZUS і нормально себе почувати! Адже чим більше тих, хто підтримує встановлений уклад охорони здоров’я, тим більша ймовірність надання кожному якісної допомоги.