Варшавське повстання: незабаром вийде тематичний мобільний додаток

Варшавське повстання: незабаром вийде тематичний мобільний додаток

Звукові подкасти «Unseen Soundwalks: Warsaw Rising ’44» розповідають про історію десятьох місць, де відбувалися бої, про німецькі злочини і повстанські перемоги. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Напередодні 76 річниці Варшавського повстання Інститут Адама Міцкєвича і Музей Варшавського повстання підготував мобільний додаток, присвячений боротьбі поляків за незалежність та обороні столиці.

Звукові подкасти «Unseen Soundwalks: Warsaw Rising ’44» розповідають про історію десятьох місць, де відбувалися бої, про німецькі злочини і повстанські перемоги.

Як розповів Польському радіо заступник директора Музею Варшавського повстання Павел Уклєя, подкасти можуть слугувати допомогою польським та англійським туристам, що приїхали до Варшави:

«Ми також розповідаємо про акцію під Арсеналом і акцію Кучера. Йдеться про те, аби ці історії звучали не лише у стінах музеїв, але також робити це – особливо іноземцям, бо цей проект зараз доступний англійською мовою – (ознайомлювати з історією міста – ред.) в самому місті. Аби без великих проблем, використовуючи лише свій смартфон, вони могли почути історію таких найважливіших місць, як Prudential або PASTa».

Автор ідеї створення англомовного путівника Джон Бічем з Інституту Адама Міцкевича, англієць, який мешкає у Польщі, хотів розповісти про найважливіші варшавські місця, де відбувалися події 44 року:

«Починаючи з барикади на Єрусалимських алеях, на площі Наполеона, тут, де ми є, у будинку PKO, будинку PASTи, а також це будуть танк-пастка на вулиці Кілінського, різанина на Волі – ми зробили серію на вулиці Вольській поруч із костелом св. Станіслава, де під час повстання був німецький збірний пункт, коли почалася евакуація цивільного населення».

10 подкастів англійською, а незабаром і польською мовами можна також буде почути на стрімінґових платформах Spotify, Bandcamp, iTunes, на сторінці culture.pl/en/topic/unseen-soundwalks, а також у додатку Echoes, що за допомогою геолокації сама вибере потрібні фрагменти.

Додатком для цієї серії будуть кіноматеріали, над підготовкою яких працює Музей Варшавського повстання. У них використовуватимуться сучасні і архівні зйомки та звукова доріжка з фільму «Варшавське повстання».

IAR/А.М.