Відбулася перша зустріч міністрів закордонних справ Вишеградської групи під час головування Угорщини
Перша зустріч міністрів закордонних справ Вишеградської групи під час головування Угорщини PAP/EPA/Zsolt Szigetvary

Відбулася перша зустріч міністрів закордонних справ Вишеградської групи під час головування Угорщини

Міністр закордонних справ Польщі Збіґнєв Рау сказав, що під час зустрічі порушено «ряд суттєвих питань на тему Євросоюзу, у яких наші чотири держави мають дуже наближені позиції». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Майбутнє Європи, постпандемічна відбудова економік Вишеградської групи, міграція і розширення Європейського Союзу – це теми розмов міністрів закордонних справ країн-членів Вишеградської групи 19 липня. Це перша зустріч з часу головування у цій групі Угорщини. Міністр закордонних справ Польщі Збіґнєв Рау сказав, що під час зустрічі порушено «ряд суттєвих питань на тему Євросоюзу, у яких наші чотири держави мають дуже наближені позиції».

Дипломати зосередилися на питанні постпандемічної відбудови економік країн V4. Голова польського МЗС сказав, що для забезпечення оптимальних умов економічного зростання у ЄС, необхідним є подальше зміцнення спільного ринку, а особливо його цифрового виміру та ринку послуг. Як він пояснив, «ми повинні також забезпечити однакові умови для всіх країн-членів і хорошу основу для розвитку європейської промисловості».

Під час зустрічі також було порушено питання міграції та біженства з точки зору ситуації на зовнішніх кордонах ЄС, особливо на шляхах, що прямують через Західні Балкани і східні кордони Євроспільноти. Міністри дійшли згоди у тому, що примусове переміщення – це не вирішення питання нелегальної міграції, а європейська солідарність повинна мати більш еластичну форму. Щодо цього питання, Збіґнєв Рау представив дії, до яких вдається Польща для підтримки Литви у зв’язку зі зростанням міграційного тиску з напрямку Білорусі. Всі міністри погодились щодо потреби практичної солідарності з Вільнюсом у цьому питанні.

На конференції також було порушено питання майбутнього Європи та політики ЄС і відносини з державами Західних Балкан.

IAR/М.К.