Вихід на пенсію і отримання виплат за програмою «Mama 4 plus» в Польщі

Вихід на пенсію і отримання виплат за програмою «Mama 4 plus» в Польщі

Про запуск пенсійної програми «Mama 4 plus» було оголошено кілька місяців тому. Нова система почала працювати з 1 березня поточного року. Кому і скільки гарантовано виплат. Виявилося, що і іноземці (в т.ч. і чоловіки) зможуть отримувати «мамину пенсію» при певних обставинах. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Пенсія «МАМА 4 ПЛЮС» буде надана головним чином жінкам, які через виховання щонайменше чотирьох дітей не змогли заробити пенсію за віком. Станом на даний момент пенсійні виплати для матерів від програми Mama 4 Plus охоплюють понад 80 тис осіб.

Суть програми «Мама 4 плюс»

Жінки, які виховали четверо і більше дітей і не заробили на пенсію мінімального розміру, отримають доплату. Розмір виплати буде дорівнювати різниці між встановленим мінімумом та фактичними нарахуваннями. Іншими словами, такі жінки отримуватимуть пенсію в розмірі 1 000 злотих, незалежно від фактично заробленої. Надбавка чекає і тих, хто зміг заробити виплату вище мінімальної.

Мами, тати, іноземці: хто має право на пенсію?

За словами міністра сім’ї, праці і соцполітики Єлизавети Рафальскої на фінансування програми тільки в поточному році буде виділено 916 млн злотих.

— Скористатися програмою «Мама 4 плюс» зможуть і батьки, якщо мати завчасно пішла з життя або відмовилася від дітей», — продовжила міністр.

Батько зможе скористатися програмою лише в тому випадку, якщо мати дітей померла або покинула дітей. Кількість вихованих дітей, зазначених у регламентах для чоловіків, така ж, як і для жінок — не менше чотирьох.

Претендувати на виплати можуть і іноземці з-за меж ЄС, які:

  • виховують 4-х або більше дітей;
  • перебувають законно в Польщі більше 10 років, у спрощених термінах це означає певний період сплачувати податки в казну РП.

Виплати для батьків будуть надані після досягнення загального пенсійного віку, тобто 60 років для жінок і 65 років для чоловіків. Передбачається, що вони будуть надані тим особам, які, виховували дітей, і як наслідок, взагалі не заробили на найнижчу пенсію (в даний час ця виплата становить 1,029.80 злотих брутто).

Як передбачено в ст. 3, пункту 3 запропонованого Закону “Mama 4 Plus”: допомога може бути надана матері після досягнення нею 60-річного віку, або батьку після досягнення ним 65-річного віку, у випадку, якщо він не має доходу, що забезпечує необхідні засоби існування.

Пенсія “по материнству” не може бути вищою за найнижчу пенсію (нагадаємо, що зараз це 1,029.80 злотих). Що це означає? Якщо нормативні акти набувають чинності, особа, яка має право на батьківську допомогу, яка взагалі не отримала пенсію і не має пенсії, отримає максимальну виплату в розмірі 1029,80 злотих. Якщо, однак, особа має право на пенсію за віком або інвалідність, але виплата є нижчою за мінімальну пенсію, отримує пенсійну добавку до мінімальної суми.

Щоб отримати пенсію “Мама 4 плюс” необхідно написати відповідну заяву, де вказати реквізити особи, яка подає заявку на допомогу: ім’я, прізвище, номер PESEL або номер паспорта, адреса місця проживання, адреса для листування, якщо така відрізняється від адреси проживання і підпис заявника.

До заяви слід додати свідоцтва про народження дітей та довідку про сімейне, майнове та матеріальне становище, а також інші документи на вимогу, які можуть вплинути на виплату допомоги.

У згаданій заяві особа, яка подає заявку на отримання пенсії “по материнству”, повинна включати й додаткову інформацію про те, чи:

  • працевлаштований /- а або зайнятий /- а іншими видами діяльності;
  • чи має право на пенсію за віком.