Війська США в Європі перевели у найвищу боєготовність через ескалацію на Донбасі

Війська США в Європі перевели у найвищу боєготовність через ескалацію на Донбасі

Сили США у Європі (EUCOM) запровадили найвищий рівень загрози через ескалацію на Донбасі, пов’язану з обстрілами проросійських бойовиків та пересуваннями військ РФ. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Європейське командування збройних сил США (EUCOM) ввело найвищий рівень загрози у зв’язку з ескалацією бойових дій на Донбасі та пересуванням російських військ, повідомило видання «New York Times» у середу.

За повідомленням військової газети «Зірки та смуги», класифікація ситуації в Україні минулого тижня була змінена командувачем американських збройних сил у Європі з «можливої ​​кризи» на «потенційно можливу кризу», яка є найвищим рівнем загрози в системі «WATCHCON».

Як заявив під час пресконференції представник Пентагону, зміна оцінки загрози означає «побоювання командувача перед потенційними загрозами» і надсилає сигнал особам, що приймають рішення, про зміну ситуації.

За даними ЗМІ, це реакція на ескалацію боїв на Донбасі, де 26 березня унаслідок обстрілів проросійськими терористами і російськими найманцями загинули чотири українських солдати. Це були найбільші разові втрати від початку «перемир’я», яке набуло чинності наприкінці липня минулого року. За повідомленням, ескалація також супроводжується накопиченням російських військ навколо України, а також посиленням активності Росії в інших регіонах. У понеділок літаки НАТО 10 разів піднімали на тривогу у відповідь на маневри російських бомбардувальників поблизу кордонів країн Альянсу.

Речниця EUCOM капітан Венді Шерман, яку цитує портал Politico, відмовилася відповідати на тему оцінки рівня загроз, але ствердила, що сили США «дуже пильно спостерігають за ситуацією».

У вівторок начальник Генерального штабу українських збройних сил генерал Руслан Хомчак на позачерговому засіданні парламенту, присвяченому загостренню ситуації на Донбасі, заявив, що Росія збільшує кількість своїх військ на кордоні з Україною. Того дня українські депутати також проголосували за заяву, в якій закликали Росію негайно припинити бойові дії на Донбасі та дотримуватися режиму припинення вогню.

Додамо, що у середу державний секретар США Ентоні Блінкен під час телефонної розмови з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою підтвердив підтримку Вашингтоном територіальної цілісності України «в умовах триваючої агресії з боку Росії».

Блінкен «висловив занепокоєння ситуацією з безпекою на сході України та висловив співчуття з приводу недавньої загибелі чотирьох українських солдатів», говориться у пресрелізі Державного департаменту США.

Зазначимо, що у четвер міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров заявив, що «ті, хто намагається розпочати нову війну на Донбасі, на сході України, зруйнують країну».

«Президент Російської Федерації Владімір Путін не так давно сказав, але ці слова актуальні і сьогодні, що ті, хто намагається розпочати нову війну на Донбасі, знищать Україну», – сказав Лавров в ефірі одного із російських пропагандистських телеканалів.

PAP/Т.А.