Віталій Кличко – почесний громадянин Варшави

Віталій Кличко – почесний громадянин Варшави

Згідно з рішенням міської ради Варшави, чинному меру Києва Віталію Кличку присуджено звання почесного громадянина польської столиці. Його кандидатуру висунули представники правлячої у Польщі партії «Право та справедливість». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Разом із Кличком аналогічне звання отримала Ганна Гронкевич-Вальц, екс-очільниця Варшави. Голосування щодо присвоєння Кличку та Гронкевич-Вальц звання почесних громадян Варшави було об’єднаним – голосували не за окремого кандидата, а за або проти відразу двох претендентів.

Це викликало бурхливі дискусії на сесії міськради, зокрема сильно обурились ті, хто підтримував кандидатуру Кличка, але не бажав вшанувати постать Гронкевич-Вальц. Через суперечки під час засідання навіть оголосили чотиригодинну перерву.

У результаті за надання титулів почесних громадян проголосували 38 депутатів, один утримався, один був проти. 19 депутатів саботували голосування на знак протесту.

Під час обговорення кандидатури Віталія Клічка депутати згадали його успіхи як всесвітньо відомого боксера. Зазначалось, що набуті під час спортивної кар’єри риси він згодом використав у політиці. Кличко, як підкреслювалося, після вторгнення Росії в Україну проявив величезну мужність і рішучість у боротьбі з агресором. «Віталій Володимирович Кличко – очільник Києва –  став символом руху опору під час війни в Україні», – зазначають депутати.

«Місто Київ не впало, а Варшава, як столиця Польщі, віддаючи шану відважним українцям – захисникам столиці, має символічно перед лицем війни, що триває, присвоїти звання Почесного громадянина столиці Віталію Володимировичу Кличку»,   – обґрунтовують депутати.

Звання Почесних громадян буде офіційно присвоєно на урочистому засіданні ради у Варшаві 31 липня.

Джерело:polsatnews.pl, the-warsaw.com