Віцеголова МЗС: Польща виграє завдяки обміну досвідом з Україною

Віцеголова МЗС: Польща виграє завдяки обміну досвідом з Україною

Міністерство закордонних справ Польщі координує проєкт допомоги жертвам збройних конфліктів на сході України. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Віцеміністр закордонних справ Павел Яблонський заявив, що Україна – це один із найважливіших партнерів Польщі. «Обидві сторони виграють від обміну досвідом у сфері психологічної підтримки людей, які страждають від посттравматичного стресу», – сказав польський віцеміністр.

Міністерство закордонних справ Польщі є координатором проєкту допомоги жертвам збройних конфліктів на сході України, який Міністерство національної оборони України реалізує від минулого року, – ветеранам війни, переміщеним особам та людям, які проживають у прифронтовій зоні.

Як повідомив польський віцеміністр, «Україна є одним із найважливіших партнерів Польщі та найбільшим одержувачем допомоги на розвиток. Загальна вартість усіх проєктів допомоги Україні перевищує 300 мільйонів злотих». «Цей конкретний проєкт, на який ми призначили 1,2 мільйона злотих за останні два роки, – це, перш за все, навчання психологів, психіатрів, осіб, які надають допомогу тим, хто постраждав унаслідок різних надзвичайних подій», – сказав віцеміністр Павел Яблонський.

«Україна останніми роками дуже постраждала від збройного конфлікту, який надалі триває. Ми це пам’ятаємо і надаємо підтримку нашим українським друзям. Хочемо гарантувати психологічну допомогу, що є надзвичайно важливою, особливо для людей, які стали жертвами або свідками військових операцій або брали в них участь і зазнали посттравматичного стресового розладу», – заявив Павел Яблонський.

Польський віцеміністр зазначив, що допомога пов’язана передусім зі збройним конфліктом на сході України, але Польща також надала медичну допомогу у зв’язку з пандемією і допомагає усунути наслідки повені, яка нещодавно сталася в Україні.

«Ми співпрацюємо з українською стороною в багатьох аспектах. Військовий медичний інститут уже багато років активний у цих діях. Два роки після візиту своїх представників у Рівному інститут представив ідею проєкту, який можна було профінансувати з фондів польської допомоги, тобто з фондів МЗС», – сказав віцеміністр. Павел Яблонський зазначив, що це спільна польсько-українська ініціатива. «З одного боку, ми хочемо допомогти розвинути компетенції медичної служби, але це також неоціненне для нас. У цьому проєкті ми не лише ділимося своїм досвідом, а й відбувається взаємний обмін досвідом – наші медичні служби дізнаються, з якими ситуаціями стикаються їхні українські колеги; ми також виграємо завдяки цьому обміну»,– сказав  чиновник.

У суботу, 5 вересня закінчується двотижневе навчання чергової групи українських психологів та психіатрів, яке зорганізував Департамент психіатрії, бойового стресу та психотравматології Військово-медичного інституту у Варшаві. Курси закінчуються сертифікацією. Вони є одним з двох напрямків проєкту «Покращення доступу до соціальних послуг у галузі психічного здоров’я». Другий проєкт реалізує 23-й Військовий лікарняно-реабілітаційний госпіталь у місті Льондек-Здруй, який спеціалізується у реабілітації ветеранів. З українського боку в проєкті беруть участь Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни у Клевані, Вінницька обласна клінічна лікарня для ветеринарів у Вінниці та Госпіталь ветеранів війни, яким керує Житомирська районна рада Бердичева. Проєкт, запланований на 2019-2020 роки, відкрито під впливом проведеного 2017 року навчального проєкту, на основі якого виявилося, що необхідним є створення в Україні системної психологічної допомоги людям, які постраждали внаслідок конфлікту.

PAP/Н.Б.