Водійські права у “Дії” будуть відображатись у польському аналогу цього застосунку

Водійські права у “Дії” будуть відображатись у польському аналогу цього застосунку

Невдовзі в польському застосунку «mObywatel» з’явиться нова функція для українців. Там почнуть відображатись водійські права та техпаспорт. Інформація буде поширюватись з Дії. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

mObywatel –  аналог українського застосунку «Дія» –  спеціальний додаток на телефон, де зібрані важливі документи: ID картка, права, студентський квиток, COVID-сертифікат тощо. Віднедавна додаток доступний також і для громадян України, що знайшли в Польщі прихисток від війни.

Наразі українцям доступні такі документи як номер PESEL, електронний рецепт та COVID-сертифікат (у випадку, якщо щеплення зроблене у Польщі). Невдовзі в додатку з’явиться можливість додати також українське цифрове посвідчення водія та техпаспорт. Ці документи будуть підтягуватись з української «Дії». Тобто для того, щоб посвідчення водія та техпаспорт почали відображатись у польському додатку, ці документи потрібно спочатку зробити у «Дії».

Як повідомили Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров та Державний секретар цифризації Польщі Януш Цешинський, відображення в польському застосунку українських документів стало можливе завдяки кросдержавному шерингу документів.

«Від початку повномасштабного вторгнення Польща активно підтримує та допомагає українцям. Співпраця, яку ми зараз маємо, — високий стандарт добросусідських взаємин. Запуск кросдержавного шерингу документів це підтверджує. А разом із цим стає історичною подією для процесу цифризації по всьому світу, оскільки це перший кейс у ЄС, коли дві країни проводять обмін документами у державних застосунках», – зазначив Михайло Федоров.

За словами польського міністра, процес передачі документів з одного додатка в інший вже готовий, проте залишилось владнати певні законодавчі питання. Попередньо нова функція повинна запрацювати до кінця року.

Нагадаємо, що навесні в польському державному застосунку mObywatel з’явився цифровий документ Diia.pl, який підтверджує особу та легальний статус перебування в Польщі, для тих громадян України, які прибули сюди після 24 лютого. Також, разом з діючим закордонним паспортом Diia.pl дозволяє українцям вільно подорожувати в межах ЄС та поза Союзом. 

Зі свого боку, Мінцифри України готується до визнання польських електронних документів в mObywatel на території України.

А.В.

Джерело: diia.gov.ua