Володимиру Рафеєнку вручили Вишеградську літературну премію

Володимиру Рафеєнку вручили Вишеградську літературну премію

Його роман про війну на Донбасі «Довгі часи» (міська балада) визнано найкращою книжкою 2018 року. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Український поет та прозаїк Володимир Рафеєнко переміг у конкурсі на найкращу книжку країн «Східного партнерства» (Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдови та України). Премію VEaPLA (Visegrad Eastern Partnership Literary Award) було вручено 11 квітня у Празі.

Серед тринадцятьох номінантів на премію була сильна група з України: Сергій Жадан, Артем Чех, Мирослав Дочинець, Мирослав Лаюк, Катерина Калитко та Оксана Кісь. Журі, у склад якого входять представники усіх країн вишеградської четвірки (Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина), вирішило нагородити російськомовного поета і письменника з Донецька, котрий після вибуху війни був змушений виїхати до Києва. Роман «Довгі часи», який автор називає міською баладою, розповідає про війну на Донбасі. Говорить доктор гуманітарних наук Катажина Якубовська-Кравчик (керівник Кафедри дослідження української ідентичності, Варшавський університет):

«Роман поєднує фантастичні та реалістичні елементи. На прикладі долі мешканців, створених постатей та персонажів, Рафеєнко показує війну не як дії, направлені проти ворожої держави, а передусім – проти звичайних людей, котрі живуть на спірній території. Таким чином, ця книжка набуває універсального виміру. У своїй прозі Володимир Рафеєнко торкається складності та багатозначності української ситуації. Письменник, однак, робить це без непотрібного пафосу чи епатування жорстокістю».