Warmate, Sparrow та Gladius: якими баражуючими боєприпасами Польща планує посилити своє військо
www.defence24.pl

Warmate, Sparrow та Gladius: якими баражуючими боєприпасами Польща планує посилити своє військо

Польща планує придбати декілька типів баражуючих боєприпасів, які мають значно посилити бойові можливості Війська Польського. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Defence Express.

Однак наразі більшість проєктів знаходяться на початковій стадії, а деталі цих програм майже невідомі широкому загалу…

Баражуючі боєприпаси сьогодні стають все більш популярними та успішно використовуються під час бойових дій. Вони невеликі, мають вигідне співвідношення ціни/якості та можуть завдавати чимало клопоту противнику – особливо, якщо використовувати декілька таких дронів-камікадзе одночасно.

У армії Польщі першим користувачем баражуючих боєприпасів стали Сили територіальної оборони, які у 2017 році придбали партію систем Warmate (усього 1000 дронів-камікадзе).

Баражуючий боєприпас Warmate. Фото: WB Group

Баражуючий боєприпас Warmate – це легка портативна система, створена польською компанією WB Group. Ця система може працювати з БпЛА FlyEye від тієї ж компанії, а також з системами SWARM і Topaz.

Окрім закупівель баражуючих боєприпасів Warmate для Сил територіальної оборони, польський план технічної модернізації також передбачає програми для інших видів військ – але вони поки знаходяться на ранній стадії.

Безпілотник FlyEye

Перша з них – це система під кодовою назвою Sparrow, що стосується “досягнення можливостей точного ураження важливих цілей з використанням Smart Loitering System Short Range”.

Подробиці цієї програми, що була запущена у 2018 році, невідомі. Зазначається лише те, що вага однієї повітряної платформи має бути не більше 6 кг. Як заявив представник Інспекції з озброєння Кшиштоф Платек, у технічному діалозі взяли участь 7 компаній: Israeli Aerospace Industries Ltd.; WB Electronics S.A.; MetalExport-S Sp. z o.o.; Optimum Sp.j.; PGZ S.A.; Works-11 Sp. z o.o.; Poland-U.S. Operations Sp. z o.o.

Однак аналітичні та концептуальні етапи цієї програми ще не завершені. Як підкреслює Платек, “виробництво буде розпочато тоді, коли буде виконана задача відповідно до секретних документів з планування”.

Разом з тим, план технічної модернізації також передбачає як мінімум ще одну програму, пов’язану з баражуючими боєприпасами – Gladius.

Але про цю програму майже нічого не відомо, лише те, що це має бути система, створена “з метою посилення можливостей збройних сил Польщі у напрямку розвідки та знищення об’єктів на дальностях, більші за ті, які забезпечує безпілотник FlyEye”.

Таким чином, Військо Польське планує мати на озброєнні як мінімум три типи баражуючих боєприпасів. Як стверджують у польському виданні Defence 24, “добре, що були відзначені потреби армії в цих боєприпасах і вони увійшли до планів модернізації”.

“Однак аналітична робота за цими програмами триває доволі довго. Тож питання в тому, чи встигнуть вони за технологічним розвитком, який в цій галузі особливо швидкий. Маючи потенціал для виробництва цього типу озброєння в Польщі, крім того, у співробітництві з чинною системою управління (в артилерії), його варто реалізовувати”.