Як купити житло у Польщі за ціною, нижчою від ринкової. Покрокова інструкція

Як купити житло у Польщі за ціною, нижчою від ринкової. Покрокова інструкція

Існує кілька можливостей придбання житла у Польщі за вигідною ціною. Підготували для Вас цикл матеріалів про придбання такого помешкання крок за кроком. Спосіб перший – тендерні торги. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Чудовий варіант для людей, які хочуть придбати нерухомість за нижчою ціною. Тендер — одна з форм продажу нерухомості на вторинному ринку, яка дає  шанс придбати квартиру за меншу суму, ніж у випадку купівлі через агентства нерухомості або у забудовника.

Однак на інтернет-форумах та в соціальних мережах можна знайти чимало коментарів, що часи, коли приміщення купувались на торгах дешевше — залишилися в минулому. Або, що ціни зараз навіть вищі за ринкові.

Тут необхідно підкреслити, що ціна, з якої починається аукціон, найчастіше відповідає ринковій. Якщо зацікавлених сторін немає, то організовується інший тендер, з нижчою стартовою ціною — і так далі. Проте, вона не може опускатися нижче 50% вартості майна. Іноді трапляється так, що лише кілька людей — або навіть лише одна — відстоюють тендер. Тоді придбання приміщення за порівняно невеликі гроші цілком реально. Очевидно, що чим нижча ціна питання чи цікавіша локація, тим вища ймовірність, що учасників буде більше. Щоб купити дешевше – необхідно відслідковувати такі торги та активно брати в них участь.  

Необхідно підкреслити, що ціна, з якої починається аукціон, найчастіше відповідає ринковій. Якщо зацікавлених сторін немає, то організовується інший тендер, з нижчою стартовою ціною. Проте, вона не може опускатися нижче 50% вартості майна

Дешеве житло – одразу виникають різні підозри? Які квартири продаються за тендером та чому організатори знижують ціну?

Тендерні торги організовують органи місцевого самоврядування (міські, обласні, районні), житлові кооперативи або державні підприємства.

Нерухомість, що пропонується у тендерах, не завжди потребує капітального ремонту. Дуже часто квартири у хорошому технічному стані і потребують лише оновлення. Проте, буває і навпаки.

Серед причин продажу можуть бути: борги; смерть людини, яка мала право на приміщення, але не залишила спадкоємців; банальна нестача коштів бюджету міста чи області на утримання нерухомості (місцева влада часто є власником приміщень, розташованих у дуже привабливих місцях, але бракує грошей на їх ремонт або утримання. Продаж такого баласту – можливість поповнити бюджет та не витрачатися на ремонти). 

Хто має право брати участь у тендері?

Тендери поділяються на необмежені та обмежені. Практично кожен може взяти участь у відкритому тендері — крім осіб, зазначених у оголошенні. Зазвичай це працівники підрозділу, що організовує тендер, та члени їх сімей. Виняток становлять обмежені тендери, в яких можуть брати участь лише організації, що відповідають критеріям, зазначеним в оголошенні.

Де знайти інформацію про тендери?

Інформацію про оголошені тендери можна знайти на сайтах їх організаторів. Звісно такий пошук може бути не дуже ефективним, адже доведеться відвідати купу сайтів, відслідковувати повідомлення у пресі та інформаційних бюлетенях.

Існує єдина база даних поточних тендерів на продаж квартир з усієї Польщі, яку можна знайти на веб-сайті Listaprzetargow.pl. Частина оголошень тут публікується у вільному доступі, але щоб мати можливість ознайомитися з повною пропозицією – пропонують платну підписку.

Оголошення про тендер. На що необхідно звернути увагу?

В оголошенні зазвичай публікують повну інформацію про тендер та опис нерухомості, стартову ціну квартири, умови участі та укладення контракту, суму завдатку, вказують формат (усний чи письмовий), місце проведення тендеру та його дату, встановлену заздалегідь, щоб зацікавлені особи встигли переглянути майно.

Тут необхідно оглянути не лише саму квартиру, але й околиці. Варто поговорити з менеджером про технічний стан будівлі, розмір орендної плати, а також з майбутніми сусідами (напр. про розмір плати за опалення, чи не заважає шум тощо).

Слід зазначити, що більшість квартир – пропонованих на тендерах – можуть знаходитися у занедбаному стані. Слід розглядати помешкання з точки зору його потенціалу та місця розташування.

Що таке завдаток (wadium) в тендерних торгах і скільки доведеться платити?

Без завдатку не можна брати учать у торгах. Це своєрідна гарантія, застава для організатора тендеру. У разі виграшу, заставу заліковують на рахунок вартості вашого нового житла. У разі невдачі — гроші повністю повертають. Якщо переможець тендеру відмовляється від закупівлі — завдаток втрачається.

Сума застави зазвичай становить від 2% до 10% від початкової ціни квартири.

Формальності та витрати після перемоги в тендері

Після оприлюднення результату тендеру, організатор повідомить переможця про місце та дату угоди купівлі-продажу у формі нотаріального акту — не пізніше 21 дня з дати проведення тендеру.

Важливо: Покупець квартири зобов’язаний сплатити належну суму до укладення договору купівлі-продажу — якщо за погодженням з власником майна (організатором тендеру) ця сума не була розділена на частини.

Витрати на укладення нотаріального договору покриває покупець квартири.

Придбання квартири від органу місцевого самоврядування або Державного казначейства звільняється від сплати податку у розмірі 2% на цивільно-правові операції.

Чи може іноземець придбати квартиру за допомогою тендеру?

Так, але на практиці люди, що не мають польського громадянства, повинні задовольнити певні вимоги. Іноземці можуть брати участь у тендерах на тих самих умовах, що і корінний поляк коли:

  • мають сталий побут або карту довгостроково резидента ЄС і проживають у Польщі щонайменше 5 років;
  • особи з вищевказаним статусом, які проживають у Польщі мінімум 2 роки, але перебувають у шлюбі з поляком чи полькою за умови, що придбане майно стане їх спільною власністю.

Також необхідно уважно читати повідомлення про тендери. Деякі з них можуть бути закриті і, наприклад, виключати іноземців з участі.

Отож, щоб купити омріяне житло дешевше, необхідно докласти певних зусиль: витрати час на моніторинг тендерів, що проводяться; уважно ознайомитися з пропозицією та вимогами в оголошенні; реально оцінити стан житла; виграти тендер та вирішити паперові справи.

У наступному матеріалі ми розкажемо як іноземці крок за кроком можуть взяти участь у подібних торгах і претендувати не на квартиру, а на дім або земельну ділянку. В цьому випадку необхідно узгоджувати більше паперових формальностей, що потягне за собою додаткові витрати.

Автор: Катерина Пось