Як недорого купити житло у Польщі? — частина 3

Як недорого купити житло у Польщі? — частина 3

Цикл матеріалів про закуп нерухомості в Польщі за цінами, нижчими від ринкових. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

В попередніх публікаціях ми детально розказали про купівлю квартири, шляхом тендерних торгів та придбання земельної ділянки чи дому через тендер.

Сьогодні розкажемо як купити у довіреної особи (syndyka) житло, що знаходиться у процесі провадження справи про банкрутство старих власників – юридичних або ж приватних осіб.

Хто є довіреною особою (syndykiem)?

Ця людина  управляє активами компанії або приватної особи, яка оголошує про банкрутство через борг. Завдання довіреної особи полягає в тому, щоб отримати грошові кошти на довірені йому активи — включаючи нерухомість — для того, щоб, по-перше, зменшити борги банкрута, і, по-друге, задовольнити кредиторів.

Переваги покупки такого житла

  • Легкість отримання іпотечного кредиту (банки охоче надають позики для цього виду інвестицій через наявність готової документації від довіреної особи, що безумовно, полегшує процедуру отримання іпотечного кредиту. А також ще й тому, що правовий статус будинків або квартир, що продаються за процедурами банкрутства, зазвичай є дуже прозорим).
  • Покупець не бере на себе борги та зобов’язання банкрута, вся документація на житло готова, як кажуть, з чистого аркуша. Це стосується і заборгованості попереднього власника з орендної плати чи комунальних платежів.
  • Низька ціна
  • Житло, що частіше всього, не потребує дороговартісного ремонту. У розпорядження довіреної особи потрапляють об’єкти різних стандартів та розмірів, розташовані в різних, часом дуже привабливих місцях.

Хто може купити квартиру у довіреної особи?

Кожен. Тобто процедура для іноземців порівняно така сама, як і при купівлі звичайного житла. Виключення в основному стосуються самої довіреної особи та його родичів.

Де знайти пропозиції щодо продажу?

Пропозиції щодо продажу нерухомості публікуються у судовому і економічному моніторингу (Monitor Sądowy i Gospodarczy), на дошці оголошень Районного суду, в якому ведеться процедура банкрутства, на веб-сайтах, пов’язаних з продажем нерухомості.

Який порядок продажу нерухомості?

Довірена особа може продати нерухомість у формі прямого продажу або тендеру.

  • Продаж за тендером (умови участі: сплата тендерного внеску (wadiumu) у розмірі 10% від стартової ціни на банківський рахунок, зазначений довіреною особою; у зазначену дату вашу пропозицію слід надіслати в закритому конверті, упакованому ще в один , щоб ніхто до дати та часу відкриття пропозицій не бачив ціну, яку ми пропонуємо. Детальний спосіб подання пропозицій разом із правилами завжди публікується в оголошенні).
  • Прямий продаж (відбувається в рамках конкурсу пропозицій, а умовою для участі є подання письмової пропозиції польською мовою у двох примірниках, особисто або поштою — рекомендованим листом, та сплата внеску (wadiumu) у розмірі 10% від стартової ціни.

Що повинна містити наша пропозиція?

Документи, які повинні бути включені в пропозицію про придбання нерухомості — в обох згаданих формах, детально зазначені в регламенті продажу, оголошеному довіреною особою.

Як правило, пропозиція повинна включати стандартні відомості, такі як: ім’я, прізвище, місце проживання, контактний телефон, електронна пошта, PESEL і т.д.

Додатково потрібно буде вказати запропоновану ціну, яка щонайменше дорівнює стартовій ціні; усі дозволи та згоди, якщо вони вимагаються законом (наприклад, закон вимагає згоди на придбання нерухомості іноземцем); зобов’язання учасника покрити всі збори, пов’язані з придбанням (нотаріальний збір, судовий збір, інші податки), номер банківського рахунку для можливого повернення вашого 10-ти відсоткового внеску, у разі програшу в конкурсі. Крім того, може також знадобитися декларація про наявність коштів для покриття вартості житла.

Затвердження відбору пропозиції

Продаж проводиться довіреною особою під наглядом судді-уповноваженого. Учасник конкурсу обирається довіреною особою, а для вибору потрібне схвалення судді-уповноваженого. Суддя-уповноважений може відкласти затвердження відбору учасника на один тиждень. Пропозиції розкриваються та розглядаються одержувачем у присутності учасників торгів.

Договір купівлі-продажу нерухомості  та вартість угоди

Довірена особа в регламенті вказує дату підписання договору купівлі-продажу у формі нотаріального акту. Строк визначає суддя-уповноважений, не пізніше чотирьох місяців з дати затвердження.

Ціна акта покривається покупцем. Окрім нотаріального збору, покупець також покриває вартість податку з цивільно-правових операцій (тобто 2% від ціни придбання), а також витрати на виписки та записи в кадастровому реєстрі.

Також варто звернути увагу, що оголошення, опубліковані довіреною особою, можуть включати ціну за нерухомість нетто чи брутто, від чого залежить необхідність доплати ПДВ (VAT).

Отже, купівля житла у довіреної особи є цікавою альтернативою традиційній операції на вторинному або первинному ринку та реальним шансом купити помешкання за дуже привабливою ціною. Хоча тут треба докласти певних зусиль та часу на пошук подібних оголошень, збір документів та участь у конкурсах.

Іноземці можуть самі розібратися у тонкощах придбання житла у процесі банкрутства, поспілкуватися з довіреною особою, оглянути житло, проконсультуватися з працівниками банку. Або ж можна скористатися послугами професіоналів – нотаріусів, фінансових консультантів тощо.

Автор: Катерина Пось