Як велосипедна організація Ополя допомогала українським дітям

Як велосипедна організація Ополя допомогала українським дітям

Після початку повномасштабної війни росії в Україні велосипедна асоціація «Piasta Opole» вирішила підтримати українських біженців, яких щораз більше прибувало до міста Ополе. Активісти вирішили організувати збірку вживаних велосипедів, ремонтувати їх і передати потребуючим з України. Про ініціативу організації дізнаємось із Газети виборчої. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “наш Вибір”.

«Коли до міста Ополе почали прибувати біженці, ми, як і багато інших, відчули потребу надати їм допомогу. Маючи велосипедну майстерню і знаючи, що багато осіб з України – це матері з дітьми, ми вирішили, що будемо забезпечувати їх велосипедами, і таким чином даруватимемо їм іскру радості», – пояснює Пйотр Оліва з велосипедної асоціації «Piasta Opole».

Акція передбачала збір дитячих велосипедів: активісти приймали зголошення, самостійно забирали транспортні засоби від їх попередніх власників, оцінювали технічний стан, ремонтували та передавали потребуючим дітям з України.

Збірка стартувала на початку березня. Спочатку вона мала тривати до квітня, однак інтерес до ініціативи був таким великим, що офіційно акція завершилась тільки червні. Хочв і досі є люди, які телефонують і запитують, чи можна привезти свій велосипед. «Акція мала на меті зібрати якомога більше дитячих велосипедів, які ми відремонтуємо та передамо потребуючим. Те, що відбулося, перевершило наші найсміливіші очікування, адже ми розраховували, що отримаємо близько 30 велосипедів, а люди привезли їх понад 150», – розповів Пйотр Оліва Газеті виборчій.

Люди приносили не лише дитячі велосипеди, але і дорослі. «Таких велосипедів не було багато, однак були випадки, що приходила мама з дитиною, плануючи отримати велосипед для малечі, а входила вже з власним. Матері були нам дуже вдячні. Говорили, що транспорт допоможе їм доїжджати на роботу, а для дітей велосипед – прекрасна форма відпочинку», – розповідає Оліва.

Велосипеди, які приносили в організацію, були в різних станах. Деякі з них були нові, які можна було одразу передавати. «Близько 30 відсотків велосипедів вимагали незначного ремонту: пів години роботи і можна було їх передавати далі. Були велосипеди, які вимагали більше праці. <…> Ми часто брали запчастини з поломаних велосипедів, ремонт яких коштував би дорожче, ніж покупка вживаного велосипеда в хорошому стані. Такі велосипеди ми розбирали на частини, які використовували для велосипедів, які було легше перемонтувати», – розповів активіст.

За словами Оліви, врятувати не вдалося лише кілька велосипедів, які пішли на металобрухт.

До збірки транспорту для українців долучились не лише мешканці Ополя, але Добженя Вєлькєго, Олєсна, Стжелєц Опольских, Кєндзєжина-Козьля, Тарнова Опольського. Привозили велосипеди люди різного віку: і молоді, і 50-річні.

Детальніше про роботу асоціації можна прочитати на сторінці: facebook.com/stowarzyszenierowerowepiasta.