Як записати дитину в дитячий садок у Польщі?

Як записати дитину в дитячий садок у Польщі?

Для тих сімей, котрі виїжджають за кордон на постійне місце проживання, дуже важливою є можливість влаштувати своїх дітей в дошкільні заклади, адже без цього пункту батькам буде важко і працювати, і піклуватись про дітей. Про те, як це зробити – читай в нашому спеціальному матеріалі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Загалом в Польщі дитину можна віддати до одного із трьох закладів передшкільної освіти, проте цей вибір залежить, в першу чергу, від віку дитини і від бажання самих батьків. Дитину можна записати до ясел, дитячого садка, або ж «нульового класу» (саме він, до речі, є обов’язковим перед вступом малюка до школи). Детальніше зупинимося на кожному із цих закладів:

• «жлобек» або ж ясла: сюди приймають дітлахів, віком від 1 до 3-х років. Хоча, звісно, подекуди є й ясла, котрі можуть взяти дитину на піклування, якій щойно виповнилося пів року – це у випадку гострої необхідності.

• «пшедшколє» — власне дитячий садок. Сюди приймають дітей, яким виповнилося хоча б 2,5 роки. Це – чудова можливість для дітей навчитися комунікувати з іншими малюками, а також вивчити мову на розмовному рівні. До слова, віднедавна польським законодавством було вирішено, що вік дитини не є вирішальним фактором. Тобто, в першу чергу, все залежить від наявності вільних місць саме в тому закладі, який обрали батьки. В 2017 році було ухвалено, що кожна дитина, якій виповнилося 2, 3 чи 5 років (незалежно від громадянства) має бути записана в дитячий садок. Тому в тому випадку, якщо місць в обраному вами дошкільному закладі не вистачає, влада міста чи селища повинна повідомити батькам про садки, куди можуть прийняти вашу дитину.

• «Зерувка» або ж «нульовий клас». Цей пункт дошкільної освіти є обов’язковим для всіх дітей, яким виповнилося 5 або 6 років. Це так званий початковий клас перед навчанням в школі, де дітлахів навчають азам правопису, математики та ін.

До слова, це важливо! Для іноземців діють ті ж самі правила, що й для громадян Польщі – тому не варто розраховувати на якісь особливі привілеї, або ж готуватися до дискримінації чи особливих труднощів. Зазначаємо, що процедура запису і навчання для всіх – одна.

Отож, які бувають дитячі садки у Польщі?
Дитячі заклади дошкільної освіти поділяються на два види – державні та приватні – тут новизни немає, така ж система працює і у нас. Проте є деякі відмінні нюанси, на які варто звернути увагу, аби потім не дивуватися. Отож:
 Незалежно від того, який це садок, в Польщі діє правило: дитина може перебувати тут максимально від 7.00 год. до 17.00 год. Не потрібно панікувати і дивуватися – тут звикли швидше виходити на роботу, тож до 17 ваш робочий день точно закінчиться.
 Ви не зобов’язані приводити дитину чітко на 7 год ранку чи забирати о 17.00 год. Ви можете обрати той графік, який вам буде найбільш зручний і просто узгодити його з керівництвом.
 Зазвичай дітей навчають в першій половині дня. Проте якщо ваш малюк залишається в закладі й пополудні, то потім також можуть відбуватись різноманітні лекції чи майстер-класи. Ось вони вже оплачуються додатково, тож варто брати це до уваги.

Державний дитячий садок
Запис в державний садок починається з березня. Проте іноді, коли приїжджає родина, скажімо, у вересні, а в садку є місця – вашу дитину також приймуть. Навчання тут практично безкоштовне, внесків при вступів немає. Дітей приймають з 3-х років. В одній групі мое навчатися до 25 дітей під керівництвом однієї виховательки та однієї або двох нянь. Їжу готують зазвичай в тому ж закладі, з урахуванням особливостей дитини (наприклад, алергія на молочні продукти). Заняття тут відбуваються з вересня по червень.

Приватний дитячий садок
Заняття в такому садку відбуваються протягом цілого року. І це й не дивно, адже батьки повинні платити за навчання своїх дітей. Прийом дітей також здійснюється впродовж всього року. Таких закладів значно більше, аніж державних, на 1 державний садок припадає близько 5 приватних закладів.
Тут дітей змалку навчають іноземним мовам, а також часто відбуваються різноманітні екскурсії та прогулянки містом, а не лише на найближчому дитячому майданчику. Важливий нюанс – слід заздалегідь уточнювати всі фінансові питання.

Вартість навчання дитини в дошкільних закладах
Державний садок: безкоштовно дитина може перебувати тут зазвичай з 7.00 год. до 13.00 год., далі додатково оплачується кожна година перебування дитини в закладі. Наприклад, якщо дитина харчується і перебуває щоденно повний робочий день в садку – за місяць батькам доведеться викласти близько 180-200 злотих. Додатково можна заплатити за окремі заняття чи навчальні матеріали.

Приватний садок:
«Жлобек»: від 550 і навіть до 900 злотих в місяць.
Дитячий садок: 350 – 500 злотих.
Додатково в обох випадках потрібно оплачувати за харчування, а це – 7-10 злотих в день.

Які потрібні документи для того, аби записати дитину в дитячий садок?
З документами все просто: потрібно мати паспорти обох батьків, а також заповнена анкета-заява. Стосовно номера PESEL вам необхідно уточнювати інформацію в кожному закладі зокрема. Бо, наприклад, до приватного садка вас візьмуть залюбки, проте деякі міста створили електронну систему реєстрації в державних садках таким чином, що без введення цього коду відправити заявку неможливо.

Як записати дитину в приватний дитячий садок?
Тут схема максимально проста.
1. Обираєте той садок, який найближчий до вашого дому чи той, який більше вам сподобався.
2. Приходите в садок і уточнюєте, чи є вільні місця.
3. Якщо так – заповнюєте на місці анкету-заяву, додатково вказуєте приблизний графік відвідування, вподобання дитини, інформацію про неї.
4. Сплачуєте спеціальні внески.
5. Починаєте відвідувати садок.

Як записати дитину у державний садок?
Варто пам’ятати, що, в першу чергу, дитячий садок приймає:
• дітей з багатодітних родин,
• дітей з інвалідністю,
• дітей, чиї батьки або брати і сестри – це люди з обмеженими можливостями,
• дітей, яких виховує лише один з батьків,
• дітей, які виховуються в прийомній сім’ї.
Коли відкривається сезон запису до дитячих садків, вирішує кожне місто зокрема. Тому варто слідкувати за інформацією в пресі чи на сайтах уряду чи муніципалітету. У Вроцлаві записи до садків розпочався у березні.

До слова, батьки мають право подати заявку не до одного, а до кількох садочків. Один з них буде позначено як найбільш бажаний, два — як додаткові, на випадок браку місць у першому. Записатися у державний садок набагато складніше через брак місць. Запис дитини починається з березня і здійснюється в автоматичному режимі через електронну комп’ютерну систему.

Зробити це можна за посиланням:
https://rekrutacje.edu.wroclaw.pl/switcher-public/index!doDefault.action

В систему електронної реєстрації кожного міста слід ввести всі необхідні дані про дитину та дитячий садок. Варто зазначити один як головний, інші два – додаткові. Система нараховуватиме вам спеціальні бали, а за підсумком вам запропонують записатися в один із садків. Бали нараховуються за близьке розташування садка до будинку родини, за те, чи працюють в сім’ї обоє батьків, чи є інші діти, які відвідують той чи інший дитячий садок.

До слова, перед електронним записом завжди можна навідатися в обраний дитячий садок і уточнити всі деталі. Після того, як система сповістила вас про зарахування вашої дитини, вам потрібно прийти у заклад і принести всі необхідні документи. Зробити це варто до 1 вересня, тобто до початку навчального року.