Як змінився рівень життя в Польщі і в Україні за 30 років (відео)

Як змінився рівень життя в Польщі і в Україні за 30 років (відео)

Фонд «Форум громадського розвитку» опублікував відео, де порівнюються рівні розвитку польської та української економіки за останні три десятиліття на підставі даних про ВВП (валовий внутрішній продукт). Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Графічний матеріал опублікований на сторінці Фонду у Facebook.

? Rano pokazaliśmy Wam, jak ogromna różnica nastąpiła w poziomie życia Polaków po 1989 r. Zmiana nie zaszła z dnia na dzień, ale jest efektem 30 lat wprowadzania reform gospodarczych zapoczątkowanych przez Plan Balcerowicza. Jako porównanie przedstawiamy Wam Ukrainę, w której po upadku komunizmu opóźniano reformy rynkowe.

Опубліковано Fundacja FOR (Forum Obywatelskiego Rozwoju) Середа, 6 лютого 2019 р.

На початку 90-х років українська економіка відчувала себе «краще», ніж польська. Потім в якийсь момент рівень життя в Україні і в Польщі був приблизно однаковим, після чого польська економіка стрімко почала зростати. Найзначніші зміни почалися після вступу Польщі до Європейського союзу в 2004 році.

Що стосується України, то з 1989 року стан економіки стабільно погіршується. З 2000 року економіка стала підніматися, але стабільної ситуації досі не спостерігається.

На сьогоднішній день рівень життя в Польщі вдвічі вищий, ніж в Україні. Звичайно ж, в Польщі не сталося дива за один день. На це пішли роки (близько 30 років) впровадження різного роду економічних реформ.

«Зміни в Польщі не відбулися відразу, а є результатом 30-річного, послідовного введення економічних реформ, ініційованих планом Бальцеровича. Для порівняння ми представляємо Україну, в якій після падіння комунізму реформи були відкладені на потім», — йдеться в повідомленні.

Також на сторінці Фонду порівняли економічну ситуацію в Польщі та США за останні 30 років. Зокрема, наголошується, що в 1989 році рівень життя поляків ледве дотягував до 23% рівня життя американців. А вже в 2018 році він виріс до 51%.