Які права мають українці в Польщі на час епідемії?

Які права мають українці в Польщі на час епідемії?

Згідно з новим законом, іноземці можуть залишатися в Польщі навіть після закінчення терміну дії віз чи посвідки на проживання. Про це повідомляє upmp.news з посиланням на In Poland.

Незважаючи на це, багато українців, що становлять найбільшу групу іноземців, які проживають у Польщі, вже виїхали або планують виїхати після відкриття польсько-українського кордону.

— Подовження законного перебування іноземця, який перебуває в Польщі на основі національної візи та дозволу на тимчасове проживання, стосуватиметься ситуацій, коли останній день законного перебування припаде на тривалість надзвичайної ситуації або епідемічного статусу. Тому це буде період з 14 березня 2020 року, коли було оголошено стан епідемічної загрози. Тоді термін легального перебування в Польщі буде продовжено законом до кінця 30-го дня після дати скасування цього стану, — пояснюють експерти Управління у справах іноземців.

“Подовження законності вашого перебування дасть змогу досягти вашої нинішньої мети в Польщі, тобто працювати. Дозвіл на роботу, дозвіл на сезонну роботу та термін роботи буде продовжено на основі декларації про доручення роботи іноземцю. Закон також відкладає терміни подання заяв на отримання дозволу на проживання, продовження візи або безвізового перебування”, — додають у відомстві.

За різними джерелами, у Польщі проживає від кількох сотень тисяч до понад мільйона українців, і вони є найбільшою групою іноземців у Польщі. Тільки у 2019 році, за даними Міністерства у справах сім’ї, праці та соціальної політики, було надано майже 330,5 тис. дозволів на роботу громадянам України. Однак, побоюючись пандемії коронавірусу, багато з них повернулися на Батьківщину. Це яскраво продемонстрували натовпи на кордонах, коли вони були закриті 27 березня. Кожен п’ятий українець приїхав на підставі біометричного паспорта, і ці люди, ймовірно, були більшістю тих, хто виїжджав.

— Ми маємо пам’ятати, що присутність українців у Польщі після кризи все ще буде дуже важливою. Пандемія — це випробування на нашу солідарність з тими, хто живе і працює поруч. Важливо, щоб наші відносини залишалися добрими, щоб після кризи не виникло другої кризи, спричиненої відсутністю українців, які виїхали і не хочуть або не можуть повернутися — пишуть автори опитування «Українці в Польщі під час епідемії коронавірусу», проведеного наприкінці березня компанією IRCenter.com.

У ситуації, коли навіть полякам важко відслідковувати всю актуальну інформацію, важко підрахувати, чи отримали інформацію працівники з України про продовження терміну їх перебування в Польщі на підставі віз чи дозволів до 30 днів після закінчення епідемії та терміну дії вже виданих дозволів на роботу.

Нагадуємо, що уряд Польщі продовжив терміни законного перебування та дозволів на роботу для іноземців. «Антикризовий щит» передбачає продовження віз для проживання і дозволів на тимчасове проживання для іноземців. Іншою зміною є збільшення терміну подачі заяв на отримання посвідки на проживання, продовження візи і продовження терміну перебування в умовах безвізового режиму, якщо воно пришлось на період надзвичайної епідемії або карантину.

До того ж, всі українці, які перебувають у Польщі, можуть розраховувати на безкоштовні тести на виявлення коронавірусу і безкоштовне лікування.

«Кожному, хто потрапляє до лікарні з підозрою на зараження коронавірусом, гарантовано безплатне проведення тестів і лікування, яке покривається з бюджету польської держави»,- сказав Андрусєвич, речник міністерства охорони здоров’я Польщі.

Допомога надаватиметься навіть тим особам, які не мають медичного страхування або страхового полісу.