Якщо ми їх втратимо сьогодні, то завтра в Польщу вони не повернуться – інтерв’ю з Я. Пєхотою

Якщо ми їх втратимо сьогодні, то завтра в Польщу вони не повернуться – інтерв’ю з Я. Пєхотою

Розмова з Яцеком Пєхотою – президентом Польсько-української господарчої палати. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на ПУГП.

– Давайте почнемо, мабуть, з найбільш беззахисної ланки польсько-українських контактів. Від працюючих українців у Польщі. Багато з них втрачають роботу з дня на день. У багатьох проблеми із закінченням дозволів на перебування і роботу в Польщі.

Я.П.: – Положення жорсткі і давно були піддані критиці з боку роботодавців, і абсолютно не допустимі в ситуації надзвичайній. Колишній прем’єр-міністр Марек Белька в телевізійному інтерв’ю назвав це прямо, але влучно: махнути на це рукою. Це означає відразу ж ввести норми, що дозволяють продовжити термін перебування. Українські громадяни мають досить багато інших перешкод.

– Польща економічно багато в чому зобов’язана українським працівникам.

Я.П.: – Згідно з рапортом НБП ми зобов’язані близько 7 відсоткам у нашому ВВП. Але, на нашу думку, це не вся правда, з професором Богданом Вижникевичом ми працюємо над більш детальним рапортом. Потрібно прямо сказати: якщо сьогодні ми втратимо українців, то завтра їх вже не повернемо. Будуть працювати на інших, більш дружелюбних ринках.

– Може потрібно підказати уряду конкретні рішення?

Я.П.: – З вересня минулого року уряд має “готовий” пакет пропонованих положень. Т. зв. Краківська Угода (до складу якої ми входимо, як одна з кількох десятків організацій – підписантів) підготувала в деталях необхідні зміни. Польські норми є виключно жорсткі і бюрократичні. Кампанія “Партнерство і працевлаштування”, ініціаторами якої ми є, давно вже на це звертала увагу.

– Яка доля цих постулатів?

Я.П.: – Нічого не прийнято до уваги. Між тим, сьогодні це особливо нагальна проблема. Працевлаштовані за “сміттєвими” договорами з дня на день втрачають роботу. Мало того, заблокований кордон не дозволяє їм повернутися. Але мова не тільки про звільнення. Наприклад, власник ресторану розриває договір, але хтось інший потребує людей для підтримки порядку, чистоти.

– Це може бути для декого порятунком.

Я.П.: – Але в такому випадку згідно з нормами права потрібно проходити заново всю процедуру отримання дозволу на перебування. Міністерство родини, праці і соціальної політики послаблення процедур поставило в залежність від документу, що визначає міграційну політику держави, а дискусії на цю тему зразу ж викликають найгірші демони. Я опротестував такий підхід. У такому порядку цю проблему ми не вирішимо.

– У питаннях отримання візи і дозволів на перебування Палата допомагає всім зацікавленим в рамках Центру Підтримки, який є ініціативою Польсько-української господарчої палати.

Я.П.: – Так, але не тільки цим займається Центр Підтримки ПУГП. Координатором цих дій є віце-президент ПУГП – Анджей Дрозд. На нашому сайті www.pol-ukr.com ми опублікували, що епідеміологічна загроза різко погіршила умови ведення бізнесу. Ми також, у відповідності з рекомендаціями уряду, працюємо віддалено. Але сумлінно і якісно. Нашу підтримку ми пропонуємо в кількох основних напрямках. За кожен відповідають наші експерти. Насамперед, ми намагаємося надати доступ до найбільш актуальної інформації з Польщі і України. Мова йде, наприклад, про епідеміологічну ситуацію і прийняті пакети допомоги. До речі, український парламент прийняв відповідні рішення щодо змін в податковому кодексі та інших законах швидше, ніж польський.

– На що можуть розраховувати підприємці, зіткнувшись з несподіваними перешкодами?

Я.П.: – Ми здійснюємо інтервенції по обидві сторони кордону. Компанії були часто затримані на ходу. Є проблеми з перевезенням товару, перервані ланцюги поставок. В особливо складному становищі перебувають малі і середні підприємства. Ми до їхніх послуг. Ми знаємо, з ким в адміністрації говорити, як у Польщі, так і Україні.

– На сайті Палати є також інформація, що ПУГП має право на видачу сертифікатів у зв’язку з виникненням так званих форс-мажорних обставин.

Я.П.: – Це в даний момент важливий документ. Після подання документів, що обґрунтовують таку необхідність, ми надаємо безкоштовний сертифікат, який може бути підставою для звільнення від відповідальності за контрактом на території наших держав. Ця можливість стосується виключно компаній-членів Палати.

– Можна собі уявити, що представники бізнесу потребують тепер незалежних консультацій у багатьох ситуаціях.

Я.П.: – Саме тому наші експерти займаються такими консультаціями. Постійно до ваших послуг. Ми також займаємося підтримкою підприємців, які не можуть дістатися до Києва та інших місць України. На замовлення українських компаній ми можемо працювати в Польщі, а польських в Україні. Потрібно мати на увазі, що ми маємо 22 регіональні представництва по обидві сторони кордону. Ми почали проводити опитування, що дозволить нам більш точно визначити основні проблеми і першочергові потреби.

– Це також важкий час для самої Палати.

Я.П.: – Так, це правда, багато наших проектів ми повинні були скасувати або перенести на інші терміни. Це особливо болісно, тому що тільки близько 20 відсотків витрат ПУГП покривають членські внески. На решту треба заробити. Ми розраховуємо на використання пропозицій Антикризового щиту. Не уявляю собі, щоб розвалився створений роками колектив видатних експертів, пов’язаних з Палатою. Тому, незважаючи на труднощі, у нас є конкретні ідеї щодо подальших дій, з урахуванням сучасних технологій.

Розмову вів: Кшиштоф Матлак (eDIALOG)