Ярослав Качинський переказав 50 тисяч злотих на українську армію і так вирішив давній судовий спір

Ярослав Качинський переказав 50 тисяч злотих на українську армію і так вирішив давній судовий спір

Голова урядущої партії Польщі Ярослав Качинський переказав на рахунок Збройних Сил України 50 тисяч злотих. У такий спосіб політик вирішив давній судовий спір із колишнім міністром закордонних справ Радославом Сікорським. «Радію, що ми знайшли патріотичне рішення», – відреагував Сікорський. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Йдеться про судовий спір ще з 2016 року. Тоді в одному з інтервʼю голова партії «Закон і Справедливість» (Prawo i Sprawiedliwość – PiS) Ярослав Качинський, коментуючи події Смоленської катастрофи (авіакатастрофа 10 квітня 2010 року під Смоленськом, у якій загинули тодішній президент Польщі Лех Качинський, низка високопосадовців країни, громадських діячів та представників духовенства – всього 96 осіб – прим. ред.), заявив, що попередній уряд під час розслідування справи діяв на руку Росії. Тодішнього міністра закордонних справ Радослава Сікорського Качинський звинуватив у дипломатичній зраді – одному з кримінальних злочинів проти Республіки Польща. 

У відповідь на звинувачення Радослав Сікорський подав у суд на політика, вимагаючи у нього вибачень. У 2018 році Окружний суд Варшаві постановив, що голова PiS не повинен перепрошувати колишнього очільника МЗС. У липні 2020 року, розглянувши апеляцію, Апеляційний суд Варшави змінив вирок і визнав, що Ярослав Качинський порушив особисті права Радослава Сікорського. Голову PiS зобов’язали опублікувати вибачення. 

У грудні 2022 року адвокат Сікорського заявив, що суд наказав Ярославу Качинському сплатити 708 тисяч злотих для покриття витрат публікації вибачень. Пізніше той ж адвокат визнав, що рішення про сплату грошей суд ухвалив незаконно. 

Сам Радослав Сікорський помилкове рішення суду прокоментував так: «Я вважаю, що покарання за наклеп мають бути суворими, але не нищівними». У своєму Twitter він додав: «Я запропонував Качинському розв’язати це питання, пожертвувавши 50 тисяч злотих на Збройні сили України».

Як повідомив представник голови PiS Адріан Салюс, Качинський вирішив прийняти пропозицію. «Україна бореться за свою незалежність і свободу, а також за нашу безпеку. Ми підтримуємо і будемо підтримувати це далі. Оскільки переказ грошей на рахунок Збройних сил України завершує мою суперечку з Радославом Сікорським, я роблю це із задоволенням», – наголосив лідер урядової партії в заяві.

Як повідомив Салюс, у вівторок, 31 січня Ярослав Качинський здійснив очікуваний платіж, тим самим завершивши суперечку. Чек про переказ опублікували в мережі.

«Я приймаю вибачення Ярослава Качинського за те, що він назвав мене “дипломатичним зрадником”, у вигляді переказу на Збройні сили України, які борються за захист усієї Європи. Я радий, що ми знайшли патріотичне рішення», – написав у себе в Twitter Радослав Сікорський. 

А.В.

Джерело: rfm24