Ярослав Качинський звинуватив опозицію у підбурюванні до протестів проти абортів
Польський віце-прем’єр та лідер Права і справедливості Ярослав Качинський у Сеймі PAP/Radek Pietruszka

Ярослав Качинський звинуватив опозицію у підбурюванні до протестів проти абортів

Опозиція, в свою чергу, пропонує провести референдум, щоб закріпити в Конституції компроміс щодо абортів від 1993 року. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Віце-прем’єр Польщі і лідер керівної партії Право і справедливість Ярослав Качинський заявив, що, розпалюючи протести проти рішення Конституційного суду про аборти, опозиція створює загрозу безпеці громадян.

Під час емоційного виступу в Сеймі Ярослав Качинський звернувся до представників опозиції, звинувативши їх в цілеспрямованих діях на підтримку протестів.

«Керуючись своїми особистими інтересами, ви руйнуєте Польщу і піддаєте смертельній загрозі безліч людей. Ви – злочинці. За загрозу загальній безпеці в Польщі передбачено покарання. Закликаючи до демонстрацій, ви піддаєте громадян небезпеки, і будете нести за це відповідальність», – заявив Качинський.

Водночас у середу ситуацію у Польщі прокоментував, серед інших, голова Європейської народної партії Дональд Туск. «Польща є найгірше підготовленою державою до осінньої хвилі епідемії в усьому Європейському Союзі. Коли інші готувалися до війни з вірусом, ви – на війні з народом. Відмовтесь від неї до того, як трапиться трагедія. Людям залишився крик, рішення за вами», з закликав колишній польський прем’єр у Twitter.

Опозиція Польщі пропонує не публікувати рішення Конституційного суду, який визнав неконституційним право на аборт у разі серйозної хвороби або неминучої інвалідності плода, що призвело до масових протестів по всій країні.

Сьогодні, 28 жовтня, лідер Польської селянської партії Владислав Косиняк-Камиш заявив, що якщо влада не схвалить вищевказану пропозицію, опозиція буде клопотати про проведення референдуму щодо змін до Конституції, щоб зберегти так званий компроміс щодо абортів, передбачений законом від 1993 року.

PAP/Т.А.