Єврокомісія подала проти Польщі позов до Суду ЄС
Суд Єврпейського Союзу (ілюстраційне фото) Wikimedia: Christian Alexander Tietgen – CC BY 4.0

Єврокомісія подала проти Польщі позов до Суду ЄС

Детальніше про це розповідає кореспондент Польського радіо Кароль Сурувка. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Європейська комісія подала проти Польщі позов до Суду Європейського Союзу. Йдеться про польську реформу судочинства. На переконання представників Єврокомісії, нові законодавчі положення підривають незалежність польських суддів та порушують законодавство ЄС.

Речник уряду Пьотр Мюллєр вважає, натомість, що позов ЄК «не має правового та фактичного обґрунтування».

Детальніше про це розповідає кореспондент Польського радіо Кароль Сурувка:

«На думку Єврокомісії, польське право робить неможливим для судів застосування декотрих положень євросоюзного законодавства. Йдеться, наприклад, про захист незалежності суддів. Застереження ЄК спричинені також діяльністю нової дисциплінарної палати Верховного суду, що може, наприклад, призупинити недоторканість суддів. Незалежність цієї палати, за твердженням Єврокомісії, негарантована. Європейська комісія просить також Суд ЄС про застосування низки тимчасових запобіжних заходів до часу остаточного рішення за цією справою. Критично до позову Єврокомісії ставиться, натомість, речник польського уряду Пьотр Мюллєр. На його думку, він “не має правового та фактичного обґрунтування”. Мюллєр написав у Твіттері, що “регламентація сфери, пов’язаної з судочинством, входить до виключної компетенції держави, що обумовлюється безпосередньо Конституцією та Договором ЄС. Польські положення не відрізняються від стандартів, що діють в Європейському Союзі”, – заявив Пьотр Мюллєр».

IAR/А.М.