З'явився проєкт рішення, який дозволить медикам з України працювати в Польщі без дозволів

З’явився проєкт рішення, який дозволить медикам з України працювати в Польщі без дозволів

Польський уряд підготував спрощення для працевлаштування лікарів з-за меж ЄС, щоб вони могли протягом 2-3-х тижнів почати працювати в Польщі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Опубліковано проєкт урядової постанови про внесення змін до переліку професій, які не вимагатимуть дозволів на роботу. Передусім, це стосується медичних працівників. 

Проєктом передбачається звільнити лікарів, медсестер, акушерок, медичних рятувальників та стоматологів з-поза країн Європейського Союзу від необхідності отримувати дозволи на працевлаштування в Польщі. Це стосується спеціалістів, які мають необмежене, так і обмежене право займатися своєю діяльністю. 

Після ухвалення документу їм більше не треба буде отримувати “зезволення” від воєводи або проходити процедуру тесту ринку праці (opinia starosty). В умовах дефіциту медиків під час епідемії коронавірусу це визнали “зайвою бюрократичною процедурою”.

Розмови про необхідність полегшити працевлаштування іноземних медиків йдуть вже давно, і спочатку пропонувалися більш радикальні заходи, наприклад, швидке визнання дипломів, виданих не в Польщі чи ЄС. Однак поки вирішили обмежитися тільки знесенням обов’язку отримувати дозволи.

На кінець 2019 року в Польщі мали право працювати за професією 1,8 тисяч лікарів та стоматологів з-поза країн Європейського Союзу й майже 240 медсестер. Це тільки близько 1% та 0,1% відповідно від загальної кількості таких спеціалістів в системі охорони здоров’я країни.

Поки що невідомо, коли точно можуть ухвалити новий законопроєкт, але очевидно, що це станеться найближчим часом з огляду на нагальну необхідність залучити до Польщі медиків з інших країн. Ясно лише, що законопроєкт набере чинності протягом 14 днів після ухвалення й додаткових юридичних для цього процедур він не потребуватиме.