За те, що працівник не піде у відпустку, польські працедавці повинні заплатити величезний штраф

За те, що працівник не піде у відпустку, польські працедавці повинні заплатити величезний штраф

Відповідно до проекту нового трудового кодексу, серед рекомендованих експертами змін, є положення, згідно з яким невикористана відпустка буде безповоротно втрачена. Як зараз? Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Колись можна було сумувати невикористані дні відпустки (навіть з попередніх років), без будь-яких офіційних санкцій. Зараз, однак, справа в іншому: наслідки “простроченої” відпустки стосуються як працівника, так і роботодавця, який може бути оштрафований у разі перевірки інспекції праці. Існують також конкретні терміни щодо обов’язку використати щорічну відпустку.

30 вересня — останній день для роботодавця надати працівникові прострочену відпустку та уникнути суворого покарання. Адже штраф може становити від 1 до 30 тисяч злотих! На щастя, достатньо, щоб працівник почав використовувати вихідні дні до останнього дня вересня, і все буде добре.

«Роботодавець чи працівник не повинен легковажно ставитись до відпустки. Як всім відомо, КЗпП гарантує право на щорічну, безперебійну, оплачувану відпустку на 20 або 26 днів — залежно від стажу працівника», — зазначає Катажина Семєнкевич, експерт з питань трудового права, виданню strefabiznesu.pl.

«Якщо працівник не використовує відпустку в календарному році, в якому він отримав на неї право, невикористана відпустка переноситься на наступний рік», — додає Семєнкевич.

Але в будь-якому випадку роботодавець зобов’язаний надати робітнику відпустку до 30 вересня. У разі недотримання норм йому може загрожувати штраф від 1 до навіть 30 000 злотих. До слова, відправляючи працівника у такі невикористані відпустки, йому не потрібно просити у нього дозволу! «Отже, працівник також повинен бути зацікавлений у розмірі непогашеної відпустки, щоб не зіткнутися з необхідністю використовувати відпустку проти їхньої волі», — пояснює Катажина Семенкевич.