Заборона абортів в Польщі може збільшити попит на цю процедуру в Україні

Заборона абортів в Польщі може збільшити попит на цю процедуру в Україні

Нагадуємо нашим читачам, що Конституційний сyд Польщі фактично заборонив жінкам робити аборти, навіть в тому випадку, якщо в дитини було виявлено важкий дефект розвитку чи смертельну хворобу. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Саме через таке рішення в країні вибухнули масові акції протестів, хоч в час пандемії коронавірусу масові збори суворо заборонені.

Наразі протести жодним чином не позначились на зміні рішення. Натомість українські медики збентежені. Вони стверджують, що в Україні може збільшитись попит на переривання вагітності, адже в нас закон це дозволяє. Таким чином, польки їздитимуть робити абoрт в Україну. Щоправда, наразі невідомо, яким чином медики регулюватимуть юридичні моменти надання такої медичної допомоги іноземним громадянкам.

«Я — за те, щоб кожна вагітність була збережена, щоби народжували дітей. Що стосується вад розвитку, виявлених під час вагітності, вони можуть бути несумісні з життям, то у нас і у багатьох європейських країнах на консиліумі вирішують, чи переривати таку вагітність. Мама також вирішує», – зазначила в інтерв’ю виданню Тvoemisto.tv Марія Малачинська, директорка Львівського обласного центру репродуктивного здоров’я.

«Також ця заборона у Польщі стимулюватиме жінок обійти її, тому є ризики материнських втрат. На це також не можна не зважати», – зазначила гінеколог.

До слова, в Україні абoрт дозволений до 12-го тижня вагітності і коштує порівняно недорого, близько 100 доларів. Зробити його можуть просто за бажанням матері. Проте з 12 по 22 тиждень — лише за медичними показаннями.

Точних даних, яка саме кількість жінок з Польщі приїжджає робити таку процедуру в Україну, немає. Проте не з чуток знаємо, що таких людей — дуже і дуже багато. До нас часто звертаються з проханням підказати найближчу клініку біля польсько-українського кордону, де можна зробити аборт. Звісно ж, ми такої інформації не надаємо. Також цей факт підтверджують і наші знайомі, котрі живуть і працюють в Польщі: їм також часто доводиться давати відповіді на такі, занадто особисті та інтимні, запитання. За неофіційними даними, лише в 2009 році лише до Львова з такою “делікатною” метою приїхало близько 14 тисяч польок.