Загублені речі, або як працює бюро знахідок у Варшаві

Загублені речі, або як працює бюро знахідок у Варшаві

У Варшаві є лише одне офіційне бюро знахідок. Розташоване воно за адресою: вул. Dzielna 15. Саме сюди, у комунальне підприємство «Бюро знахідок», мешканці і гості столиці, які загубили свої речі, можуть прийти й перевірити свою фортуну. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Багато хто не знає, що таке бюро існує, та коли вже втрачають якусь свою річ, то починають шукати всіма можливими й неможливими способами!

Безліч документів, годинників, телефонів, численні гаманці, гроші, ноутбуки — перелік речей, котрі щороку потрапляють до столичного Biura Rzeczy Znalezionych. У 2018 році там було здано на зберігання 9 700 речей, а рік раніше — 9 800.

Загубити річ легко

Жителі Варшави приносять дуже різні речі. В основному, знахідками є документи, електроніка, прикраси, готівка, а також сумки і рюкзаки, залишені в громадських місцях. Є також досить незвичайні знахідки, такі як портативне піаніно, дриль або гітара. Торік на вул. Dzielną 15 доставлено 557 телефонів, 435 годинників, 71 ноутбуків, 33 фотокамери та 29 “читалок” електронних книг. Також було доставлено в «Бюро знахідок» 40 каблучок, 21 шлюбних обручок і 70 ланцюжків.

Предмети знаходять головним чином в столичних кінотеатрах, торгових центрах, Науковому центрі «Коперник», Варшавському метро, ​​аеропорту ім. Ф. Шопена. Привозять згуби поліцейські та офіцери з міської охорони.

Співробітники Biura Rzeczy Znalezionych шукають власників майна. Вони контактують електронною поштою або дзвонять на телефонні номери, що знаходяться на візитних картках, що залишилися у файлах і документах, а також за нещодавно набраними номерами в мобільних телефонах, якщо це можливо.

На жаль, більшість втраченого так ніколи й не повертається до своїх власників — таких речей близько 5%.

Як повернути згубу?

Повернути втрачені речі можна. Для цього слід пред’явити документ про придбання речі або інший доказ. Де це неможливо зробити (наприклад, коли загубилася обручка, годинник або каблучка) необхідно точно описати предмет, вказати потенційне місце втрати і визначити його особливості. Слід також оплатити витрати за зберігання речей і пошук особи, уповноваженої на отримання.

Речі зберігаються протягом двох років з дня їх виявлення. Після цієї дати право власності переходить до того, хто знайшов річ, якщо він забере товар у встановлений строк. У разі відсутності власника діє протокол відповідно до ст. 19 п. 1 Закону про речі, знайдені у Варшаві.

Варшавське бюро знахідок було створено 65 років тому Національною радою столиці Варшава. Правила функціонування закладу визначені Законом від 20 лютого 2015 року про знайдені об’єкти (Журнал законів 2015 року, пункт 397, із змінами) та положенням Управління речей, що були знайдені (наказ Президента столиці Варшави від 17 лютого № 284/2017) 2017).

З нового року в Варшавське бюро знахідок вже потрапило понад 600 речей.