«Замах» на Лукашенка: Варшава спростовує закиди ФСБ

«Замах» на Лукашенка: Варшава спростовує закиди ФСБ

Польща не планувала і не планує брати участь у замаху на президента Білорусі Олександра Лукашенка. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Укрінформ.

На цьому наголосив голова бюро міжнародної політики президента Польщі Кшиштоф Щерський, реагуючи на повідомлення ФСБ Росії про підготовку, нібито, учасників майбутнього замаху на Лукашенка у США та Польщі, повідомляє Укрінформ з посиланням на TVP.INFO

«Польща ніколи не планувала, не брала, не бере і не братиме участі у жодних замахах на Олександра Лукашенка. Якщо хтось, пане Олександре Лукашенко, розповідає вам такі речі, то він вас обманює!»,- підкреслив Щерський.

ФСБ РФ в суботу повідомило, що громадяни Білорусі Юрій Зенкович і Олександр Федута планували «здійснення військового перевороту в Білорусі за сценарієм «кольорових революцій» із залученням місцевих та українських націоналістів, а також фізичне знищення Лукашенка». Також у російській спецслужбі заявили, що перед приїздом до Москви Зенкович «провів консультації у США та Польщі».

В суботу Лукашенко заявив про намір спецслужб США нібито здійснити замах на нього. За його словами, саме за цей «замах» нещодавно затримали політолога Олександра Федуту, опозиційного політика Григорія Костусєва та юриста Юрія Зенковича.

У Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Режим застосовує проти демонстрантів жорстокі репресії та масово заарештовує їх. Легітимність режиму Лукашенко не була визнана ЄС, США, Україною та більшістю демократичних країн світу.