Замки-готелі: де в Польщі можна переночувати в замку?

Замки-готелі: де в Польщі можна переночувати в замку?

Ви коли-небудь замислювалися, як це жити в замку? Прогулятися серед ночі серед старих стін, сповна відчути атмосферу минулих століть? Це все можливо. Ми розповімо вам, де можна виспатися в середньовічній опочивальні, посмакувати вино з золотого кубка і відчути себе частиною королівської династії. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Готель-замок Клічкув (Нижня Сілезія)

Замок розташований в селі Клічкув, в оточенні Бори-Нижньосілезькі. Його історія сягає кінця 13-го століття, коли на річці Квіса було зведено дерев’яну, а згодом цегляну будівлю. Найімовірнішим засновником замку був Болеслав І Хоробрий. Фортеця повинна була бути оборонною в той час. У наступні століття резиденцію кілька разів реконструювали.

У 2001 році завершено реконструкцію та адаптацію замку під потреби конференц-центру. До диспозиції гостям, які приїжджають до замку є 219 ліжок у 89 різних типах номерів. В замку — п’ять готельних апартаментів, чотири палацові палати, вісім однокімнатних номерів з кухнею та 69 двомісних номерів.

Якщо ви вирішили переночувати в Zamku Kliczków, ви зможете скористатися пропозицією спа центру, відправитися до басейну або покататися серед мальовничого пейзажу на одному з 10 коней.

Замок в Мошна (Ополе)

Це одна з найбільших пам’яток Опольщизни. Подейкують, що замок в Мошна є найвідомішим пам’ятником цього регіону. Будівля славиться 99 вежами і 365 кімнатами. Фортеця також привертає увагу неперевершеною архітектурою та прекрасним парком з багатовіковими деревами.

Споруду спочатку зведено в стилі бароко, але в 1896 році виникла пожежа в результаті чого будівля частково згоріла. У наступні роки старий замок був перебудований, а пізніше східна частина перероблена в неоготичному стилі, а західна — в стилі неоренесансу.

Після закінчення Другої світової війни замок перетворений на лікарню, заклад безперебійно працював з 1972 по 2013 рік. В даний час резиденція доступна для туристів, які можуть відвідати замок і провести ніч у палацових залах. В доступі, на вибір, номери на п’ять, дві або одну особу. Також можна використовувати кілька типів номерів. Пропозиція включає в себе пакет Hrabiowski — дві ночі проживання, щоденне харчування, спа-пакет на ваш вибір, необмежений доступ до тренажерного залу, безкоштовна сауна і екскурсії по замку.

Готель-замок Чоха (Нижня Сілезія)

Замок був зведений у 13 столітті на кордоні між Сілезією та Лужиці за наказом чеського короля Вацлава I. Протягом століть замок багато разів змінював власників, а в 1909 році він потрапив у руки Дрезденського виробника тютюнових виробів Ернста Гюцкова, а через кілька років  перебудований у стилі відомому з гравюри 18 століття.

Після Другої світової війни резиденція була пограбована і спустошена. В даний час в замку є готель, він також здається в оренду для проведення конференцій і спеціальних заходів. Якщо ви хочете відчути дух древніх епох і залишитися в стінах замку, можете вибрати один з трьох типів номерів: стандартний, економний і люкс. Крім того, в замку обладнані тематичні кімнати. З  мотивами кімнати посилаються на історичні та літературні постаті, важливі для замку. У замку є, наприклад,  кімнати Анни Марії, Каштелана, Бобо Ебхардта, Хлопчика чарівника, Едгара фон Юхритца, Мандрівчика, Мисливця і Лицара.

Готель-замок Красічин (Підкарпатське воєводство)

Резиденція вважається однією з найкрасивіших пам’яток доби польського Відродження. Будівництво замку почалося в 16 столітті під керівництвом кастеляна Стефана Красіцького. Його син, Марцін Красіцький, який був відомим меценатом мистецтва, перебудував незграбну оборонну форму замку, надавши йому характер і зробивши чудовою резиденцією. Незважаючи на те, що замку не вдалося уникнути воєн і пожеж, будівлі  вдалося зберегти свій майже незмінний вигляд з початку 17 століття.

Про значення замку в минулому свідчить той факт, що споруда  приймала правителів, у тому числі Сигізмунда III Вазу або Яна Казимира.

Будівля відрізняється своєю формою — замок  зведений як чотирикутник, кути якого увінчані вежами. У Божественній башті знаходиться каплиця, яка є однією з найцінніших частин замку. Багаті прикраси фасаду привертають увагу відвідувачів.

В даний час замок є резиденцією готелю. Гості можуть вибрати один з п’яти двомісних номерів та один президентський люкс, в якому можуть розміститися чотири людини. З вікон номерів відкривається вид на внутрішній дворик, стіни, прикрашені декором сграффіто і на парк, що зі всіх сторін оточує замок.

Замок в Рокосово (Великопольське воєводство)

Замок побудований в середині 19 століття в стилі романтичної готики. Розроблений архітектором Фрідріхом Штюллером для графа Йозефа Мичєльського. Протягом кількох поколінь резиденція належала князям Чарторийським.

Невід’ємною частиною Рокосовського замку є парк, який розкинувся на 10 га. Парк засновано на мотивах природного ландшафту, який характеризувався європейським садовим мистецтвом ХІХ ст.

В даний час резиденція є Центром європейської інтеграції. Тут проводяться тренінги, конференції та заходи, тут також можна провести ніч. У замку — 16 номерів і 3 апартаменти. Номери також розташовані і в інших місцях палацу — будиночку садівника наприклад.

Гості можуть розслабитися не тільки у вищезгаданому парку, а й у зимовому саду та сауні.

Готель-замок Карпники (Нижня Сілезія)

Історія прекрасно замку розташованого біля підніжжя гори Кржизна сягає п’ятнадцятого століття. Будівля багато разів змінювала власників, у вісімнадцятому столітті на деякий час була під керівництвом монастиря в Кшешові.

Тільки родина Гогенцоллернів зробила замок знаменитим і тоді ж відбувся найбільший вплив на сучасну форму будівлі. У наступні роки було проведено декілька реконструкцій та переробок, в результаті яких у 19 столітті замок набув вигляду романтичного особняка в стилі неоготики зі збереженням елементів оригінальної будівлі, в тому числі рову і мосту.

Після закінчення Другої світової війни замок став місцем Народного університету (в 1946-1949 роках). Протягом багатьох років замок переходив з рук в руки, а численні реконструкції не захищали його від руйнування. Замок, однак, був відновлений, і тепер у його стінах працює готель і ресторан.

Номери та апартаменти розташовані в головному корпусі,  тут сповна можна відчути середньовічну  атмосферу замку. Усередині фортеці можна помилуватися елементами різних архітектурних стилів. Замок не можна відвідати, він призначений тільки для гостей, які вирішили зупинитися. У розпорядженні гостей 20 номерів та кімнат типу люкс, оформлені в стилі, що нагадує старовинний замок. Гості мають доступ до спа центру та тренажерного залу.

Замок Рін (Вармінсько-Мазурське воєводство)

Замок був побудований на пагорбі між двома озерами — Риньським і Олувом. Найдавніші відомості про замок датуються чотирнадцятим століттям, потім було розпочато його будівництво, яке проходило в кілька етапів.

У наступні століття замок був розширений, а його інтер’єр включав, серед інших, кухню, пекарню і пивоварню. Історичні документи свідчать, що Рейнська фортеця мала, наприклад, каплицю, порохову башту і збройову палату, пивоварню, підвал, медоварню, зерносховище та зерновий млин.

У середині дев’ятнадцятого століття замок був перебудований таким чином, щоб  міг служити в’язницею. У 1881 році в’язниця згоріла, а фортецю перебудовано у неоготичному стилі. Під час Другої світової війни замок знову став в’язницею. Потім приміщення замку були перетворені на склади, в ньому також знаходилися центри  муніципальних установ і закладів культури.

В даний час у замку розмістився готель на 350 місць в чотирьох крилах резиденції, у віллі Pod Zamkiem і в Młyn Gościniec Ryński пропонуються одномісні, двомісні та чотиримісні номери та апартаменти для двох осіб.

Варто згадати, що існує також легенда, що в замку з’являється  «Біла леді» — привид білої леді. Кажуть, що це Анна, дружина литовського князя Вітольда, який мав намір здобути корону Литви, використовуючи тевтонських лицарів. Вітольд часто приїздив до замку, щоб уточнити деталі альянсу. Князь, безпосередньо перед Грюнвальдською битвою повинен був стати на бік тевтонських лицарів, а щоб гарантувати виконання угоди було затримано сім’ю Вітольда в замку Рін. Зрештою, зрада не відбулася, а його родина була замурована живцем в стінах фортеці.

Решельський замок (Вармінсько-Мазурське воєводство)

«Унікальна, таємнича атмосфера старовинного замку, готичні інтер’єри, чарівне містечко біля підніжжя твердині і красиві мазурські пейзажі — все це створює клімат, який нелегко забути», — такий опис розміщений на офіційному сайті замку, що заохочує туристів обов’язково відвідати історичну споруду.

Фортеця була заснована в 14 столітті. У XVI столітті в замок було внесено декілька змін, під владою кардинала Анджея Баторія. У той час будівля, яка вже не мала військового значення, була перетворена на мисливську резиденцію.

У 18 столітті замок реорганізовано у в’язницю. Пізніше фортеця постраждала у пожежі, що повністю зруйнувала замок. У XIX столітті було проведено реконструкцію, але в результаті роботи будівля значною мірою втратила свій середньовічний характер. У 70-х і 80-х роках 20-го століття фортеця знову  відремонтована, а з 2001 року — її  перероблено на готель з рестораном, картинною галереєю та музеєм.

Гості можуть провести ніч у залах палацу. Можна вибрати один з 20 номерів і люксів, інтер’єри яких поєднують середньовічну атмосферу і сучасність. Також дозволяється приїжджати до замку з собаками і кішками. До слова, не доведеться додатково платити за присутність тварин.

Баранув-Сандомирський замок (Підкарпатське воєводство)

Це одна з найкраще збережених будівель ренесансної архітектури на Старому континенті. Замок виглядає красиво, в тому числі зберігся внутрішній дворик замку,  оточений монастирями. Резиденція побудована в 16 столітті. Фортецю іноді називають «Маленьким Вавелем» через архітектурну схожість з королівським замком у Кракові.

Спочатку замок належав до родини Лещинських, пізніше він перейшов у руки князів Вишневецького, Сангушко, Любомирського, Малаховського, Потоцького та Красицького. Потім — був придбаний родиною Доланьськими і відновлений після пожежі  кінця 19 століття.

Після Другої світової війни, яка призвела до багатьох руйнувань, замок був перебудований і відремонтований. Згодом його передали у власність переробного заводу «Сіаркополь» у м. Тарнобжег, а з 1997 року власником комплексу «Замок і парк» є Agencja Rozwoju Przemysłu S.A. В даний час тут знаходиться готель і ресторан. Гості, які хочуть провести ніч у замку, мають на вибір номери, апартаменти (гетьмана і маршала) і номера класу люкс (королівські і президентські). Кімнати з їх назвами відносяться до кольорів, які домінують в них: Szmaragdowy, Lazurowy czy Rubinowy.

Готель-замок Го́люб-До́бжинь (Куявсько-Поморське воєводство)

Замок був зведений на рубежі тринадцятого і чотирнадцятого століть, як поєднання монастиря Тевтонського ордена і фортеці. Не випадково вибрали місце, де був побудований замок. Будівля стояла на вершині пагорба, звідки легко було побачити дорогу до Торуня, Бродниці, райони на лівому березі річки Дрвенця, Гродзиско в Островіті і Новогруд і замок Ковалево-Поморський.

На початку 17-го століття Сигізмунд III Ваза передав територію з спорудою своїй сестрі. Потім замок перетворили на літню резиденцію, а Анна Ваза переробила будівлю з ренесансним характером.

Згодом замок переходив з рук в руки. Будівництво все більше погіршувалося, виконувалися лише найнеобхідніші ремонтні роботи, а споруда вимагала ретельної реконструкції. Доля фортеці змінилася багато разів. Один з власників перший поверх переробив на корівник, а у дворі звели гноярню. Замок також служив в’язницею, школою і просвітницьким центром.

Частина інтер’єру була зруйнована під час військових дій. Однак, після війни замок був цілковито відновлений. В даний час можна не тільки відвідати його, але і переночувати в залах палат. Є одномісні, двомісні або тримісні номери для індивідуальних і ділових зустрічей. Групи та сім’ї можуть провести ніч у чотирьох, п’яти- або шестимісних номерах. У замку також проводяться спеціальні заходи та конференції. Частиною замку є ресторан.