Заступник голови МЗС: Росія порушує в Криму міжнародне право і права людини
Віцеміністр закордонних справ Польщі Марцін Пшидач https://twitter.com/msz_rp

Заступник голови МЗС: Росія порушує в Криму міжнародне право і права людини

Марцін Пшидач взяв участь у відеоконференції, присвяченій міжнародній відповіді на окупацію Криму. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Крім порушення міжнародного права, в Криму порушують також права людини, наприклад щодо кримських татар. На цьому під час відеоконференції на тему міжнародної відповіді на окупацію Криму заявив віцеміністр закордонних справ Польщі Марцін Пшидач. У четвер у кулуарах 27-ї Ради міністрів ОБСЄ відбулася відеоконференція «Міжнародна відповідь на окупацію Криму: наступні кроки».

За інформацією Міністерства закордонних справ Польщі, у відеоконференції, серед інших, взяв участь віцеміністр закордонних справ Марцін Пшидач. У ній взяли участь теж міністри та заступники міністрів закордонних справ: Грузії, Данії, Франції, Хорватії, Німеччини, Литви, Швеції, Туреччини, України, США, Великої Британії та заступник генерального секретаря Європейської служби зовнішніх справ.

У прес-релізі Міністерства закордонних справ говориться, що «Польща є одним із спонсорів конференції, як частини нової української ініціативи „Кримська платформа”, мета якої підняти та обговорити проблему порушення основних принципів та зобов’язань ОБСЄ Росією, яка окупує Автономну Республіку Криму та місто Севастополь».

Зазначається, що президент Польщі Анджей Дуда під час жовтневого візиту до Києва висловив зацікавлення співпрацею з Україною у межах цієї ініціативи. За словами МЗС Польщі, концепцію функціонування платформи представив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який зазначив, що вона має, зокрема, консолідувати дипломатичні зусилля щодо незаконної анексії Криму.

Учасники четвергової конференції наголосили «на необхідності зберігати проблему незаконної анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Російською Федерацією високо на порядку денному міжнародних організацій, зокрема ОБСЄ». Крім того, вони вказали на необхідність подальшої активізації зусиль у цій галузі, в тому числі, використовуючи ініціативу «Кримської платформи».

«Польща високо цінує усі ініціативи, пов’язані з незаконною анексією Кримського півострова Російською Федерацією та ситуацією на окупованій території, також в умовах погіршення ситуації кримських татар, відзначаючи важливу роль ОБСЄ в міжнародній діяльності в цій галузі», – ствердив віцеміністр Пшидач.

У повідомленні МЗС Польщі теж говориться, що заступник міністра «високо оцінив ініціативу „Кримської платформи”, вказавши на необхідність залучення до неї великої групи держав та міжнародних суб’єктів, котрі займаються питанням деокупації Криму, а також на позитивне використання Україною відносин з її найближчими західними сусідами».

Заступник міністра також висловив велике занепокоєння з приводу продовження Росією порушення основних норм міжнародного права та прав людини в Криму, а також продовження мілітаризації півострова, що негативно впливає на ситуацію з безпекою у Чорноморському регіоні та на всьому континенті», – наголошується у прес-релізі МЗС Польщі.

PAP/Т.А.