Заява МЗС у справі незаконні «вибори», організовані владою Російської Федерації на території Автономної Республіки Крим та Севастополя в Україні

Заява МЗС у справі незаконні «вибори», організовані владою Російської Федерації на території Автономної Республіки Крим та Севастополя в Україні

Міністерство закордонних справ Республіки Польща не визнає результатів незаконних виборів місцевої влади, організованиx владою Російської Федерації в Автономній Республіці Крим в Україні 13 вересня 2020 р. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Gov.pl.

Незаконним було обрання губернатора Севастополя та голосування за кандидатів до тзв Державної ради «Кримської республіки», а також до тзв Законодавчих зборів міста Сімферополя та тзв Сільської ради Раздоленського району.

Ця позиція безпосередньо випливає із зобов’язань Польщі як держави-члена ООН. Відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН № 68/262 від 27 березня 2014 р. Анексія Криму Російською Федерацією в березні 2014 р. була явним порушенням міжнародного права. Польща продовжує підтримувати незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

На окупованих територіях України регулярно порушуються права людини російською окупаційною адміністрацією. Численні тривожні приклади цих дій представлені у доповіді Генерального секретаря ООН «Ситуація у сфері прав людини в Автономній Республіці Крим та Севастополі в Україні» від 19 червня 2020 р. Обмежується свободу зборів та віросповідання, регулярно повторюються незаконні затримання, а затримані піддаються тортурам. Ця діяльність особливомo cтосується кримських татар. Ми хочемо закликати до міжнародної солідарності проти діям Російської Федерації на анексованому півострові.

МЗС Республіки Польща підтримує заяву речника Європейської служби зовнішньої дії щодо «виборів» від 14 вересня 2020 року.