Збіґнєв Рау: Польща постійно вимагатиме закриття Nord Stream 2
Міністри закордонних справ Німеччини Анналена Бербок і Польщі Збіґнєв Рау під час спільної пресконференції у Варшаві PAP/Albert Zawada

Збіґнєв Рау: Польща постійно вимагатиме закриття Nord Stream 2

Міністр закордонних справ Польщі вказав на фатальну помилку урядів Німеччини у співпраці з Росією при побудові проєктів Nord Stream 1 і Nord Stream 2. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Міністр закордонних справ Польщі Збіґнєв Рау заявив, що Польща постійно вимагатиме закриття газопроводу «Північний потік-2».

Після зустрічі з нової очільницею німецької дипломатії Анналеною Бербок у Варшаві міністр Рау заявив, що попередні уряди Німеччини розпочали співпрацю з Росією щодо будівництва газопроводів «Північний потік-1» та «Північний потік-2». Це була, за словами польського міністра, катастрофічна політика, яка сприяла посиленню загрози миру в Європі. Очільник польської дипломатії нагадав, що з 2004 року Польща постійно вказувала на шкідливість проекту Nord Stream для польсько-німецьких відносин, європейської солідарності, для союзницьких відносин у Європі та для безпеки і територіальної цілісності України. Збіґнєв Рау заявив, що Польща буде прагнути до закриття «Північного потоку-2»:

«Польща буде постійно вимагати закриття цього шкідливого для Європи проєкту і з цього питання наша політика не зміниться».

Він повідомив, що під час зустрічі з Бербок повторив оцінку будівництва газопроводу «Північний потік», яку 17 років тому сформулював його попередник міністр Адам Даніель Ротфельд. «Він сказав, що „Північний потік” становить реальну і безпосередню загрозу миру в Європі. І Німеччина несе особливу моральну і політичну відповідальність за його негативні наслідки», – зазначив міністр.

Міністр закордонних справ Збіґнєв Рау висловив також сподівання, що союзницькі відносини між Польщею та Німеччиною будуть пріоритетними та ґрунтуватимуться на взаємній повазі, добросусідстві та приязні.

Польський міністр зауважив, що візит міністра закордонних справ Німеччини збігається з погіршенням безпекової ситуації в Європі та загрозою миру на нашому континенті:

«Маємо справу із ситуацією, у якій одна із держав, яка є членом Організації Об’єднаних Націй, підписантом Заключного акту Наради з безпеки і співробітництва в Європі, а також Паризької хартії для нової Європи, вдається у своїй закордонній політиці до застосування сили або погроз її використання, здійснює політику територіальних анексій і окупації території сусідніх держав».

«Це все заходи, заборонені міжнародним правом, а також неприйнятні з точки зору досягнень сучасної цивілізації», – додав він.

За його словами, «у 21 столітті ситуація, з якою ми маємо справу, є неприйнятною».

«Польща, яка у 20 столітті знову стала жертвою збройної агресії з боку сусідів – Німеччини та Радянського Союзу, жертвою безпрецедентного в історії варварства, окупації, геноциду, знищення культурних, матеріальних, історичних та музейних речей, змін кордонів і нав’язуванні окупантами системних рішень – ніколи не погодиться на регрес політики в Європі і повернення до методів, заснованих на парадигмі узгодження сил і сфер впливу, які надто часто в історії Європи були джерелом воєн і причиною страждань мільйонів невинних людей», – заявив міністр закордонних справ Польщі.

Рау також наголосив на прагненнях до членства в європейських та трансатлантичних інституціях України. «Україна має повне суверенне право подавати заявки на членство в цих організаціях. Недвозначний голос Німеччини в цьому питанні є особливо важливим як з точки зору моральної відповідальності Німеччини за мир в Європі, так і негативних наслідків для третіх країн, які випливають із рішення німецької влади про побудову разом з Росією Nord Stream», – сказав він.

Ситуація на польсько-білоруському кордоні була ще однією з тем переговорів міністрів закордонних справ Польщі та Німеччини. Очільниця німецької дипломатії Анналена Бербок заявила у Варшаві, що стратегія Лукашенки не має ефекту. Вона високо оцінила внесок Польщі та країн Балтії у вирішення цієї кризи:

«Сьогодні ми з повною відповідальністю та солідарністю стоїмо поруч із Польщею та країнами Балтії перед обличчям шантажу Лукашенки. Рішуча позиція ЄС та швидкі санкції свідчать про перші успіхи. Стратегія Лукашенки шантажувати за рахунок невинних людей Європу, особливо Польщу та країни Балтії, провалилася. Сьогодні ми інтенсивно говорили про те, як ми можемо забезпечити, щоб люди, які стали жертвами цієї цинічної гри, отримали допомогу».

Міністр Збіґнєв Рау наголосив, що добрі польсько-німецькі відносини є важливим елементом миру в Європі. Він підкреслив, що Польща хоче посилити стратегічний діалог, незважаючи на питання, в яких розходяться Варшава і Берлін.

Очільник польської дипломатії наголосив, що Польща ніколи не погодиться на регрес політики в Європі та повернення до методів, заснованих на «концерті влади і парадигмі сфер впливу». Міністр Рау висловив сподівання на співпрацю з Німеччиною. Як підкреслив, це необхідно перед обличчям загрози миру на схід від кордонів Польщі.

Раніше нова міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок зустрілася з президентом Анджеєм Дудою.

Це вже третій закордонний візит нової міністр закордонних справ Німеччини з моменту вступу на цю посаду. Анналена Бербок раніше була в Парижі та Брюсселі.

IAR, PAP/Т.А.