Знову небезпечні ціанобактерії на Балтиці. Санітарна інспекція застерігає від купання

Знову небезпечні ціанобактерії на Балтиці. Санітарна інспекція застерігає від купання

Купання у воді, забрудненій ціанобактеріями, може викликати несприятливі реакції організму: від шкірних висипань до важких захворювань. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Купання у воді, забрудненій ціанобактеріями, може викликати несприятливі реакції організму: від шкірних висипань до важких захворювань. Любителі водних видів спорту повинні бути особливо обережними, — повідомляє https://gazetawroclawska.pl і подає список дозволених для купання водойм.

Ціанобактерії розвиваються у воді із занадто високою концентрацією сполук азоту та фосфору. — За підрахунками, що аж 97% Балтійського моря постраждали від евтрофізації, — попереджає фонд WWF Polska.

Польща є однією з головних країн, що сприяють цій ситуації, як один з найбільших скидачів азотних та фосфорних сполук в Балтійське море. І все це через використання занадто великої кількості добрив у сільському господарстві, неналежного зберігання гною тварин та недостатнього очищення комунальних чи промислових стічних вод.

— Ціанобактерії в Балтійському морі — це пастка для відпочивальників, які проводять відпустку на польському узбережжі. У 2018 році аж 66 прибережних купальних територій були закриті органами Державної санітарної інспекції через «цвітіння». Обмежуючи надходження поживних речовин у води, ми всі маємо шанс на чудовий відпочинок. Майбутнє Польщі в наших руках,- коментує Вероніка Косінь, Фундація WWF Poland.

Деякі види ціанобактерій, крім неприємного кольору і запаху, здатні виділяти отруту, — «токсин» — отрута органічного походження. Найбільший вміст токсинів виявляється в воді в період «цвітіння».

У людини ціанотоксини можуть викликати алергію, хронічні ураження печінки, захворювання нирок, органів травного тракту, пневмонію, різноманітні алергічні реакції, дерматити, подразнення очей. Особливо небезпечний їх мутагенний і канцерогенний ефекти.

Що робити, щоб уберегти себе і близьких?
— не купайтеся у заражених водоймах;
— уникайте катання на скутері, інших видів контакту з інфікованою
водою;
— не дозволяйте заходити у заражену воду домашнім тваринам.

Фото ілюстративне, gorod.lv