Зростає кількість вогнищ АЧС
Ілюстраційне фото pixabay.com/Andreas Lischka

Зростає кількість вогнищ АЧС

У Польщі прибуває випадків африканської чуми свиней серед диких кабанів і свійських тварин. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Найбільше випадків африканської чуми свиней виявлено в Люблінському воєводстві – 31 з усіх 47 підтверджених спалахів. Цій проблемі присвячено засідання Воєводської групи управління кризовими ситуаціями. Серед основних напрямків дій – відстріляти диких кабанів, заражених свиней і дотримуватися правил біозахисту.

Директор Державного ветеринарного інституту – Державного дослідного інституту проф. Кшиштоф Нємчук зазначив, що африканської чуми свиней не побороти без рішучого зменшення чисельності кабанів: «Вартість вирощування свиней у Польщі – це приблизно 20 мільярдів злотих (4,53 мільярда євро); із цього 13 мільярдів злотих (2,95 мільярда євро) стосується свиней, а 7 мільярдів (1,59 мільярда євро) – виробництва кормів. Усе занепаде, якщо ми не будемо поборювати основного резервуару і вектора перенесення хвороби, тобто кабанів».

Другим важливим завданням є розірвати ланцюг інфікування, особливо у Грубешівському, Білгорайському та Любартівському повітах. На території Люблінського воєводства планується знищити кількасот свиней.

IAR/Н.Б.