ZUS перевірив чим займаються поляки на лікарняних звільненнях L4

ZUS перевірив чим займаються поляки на лікарняних звільненнях L4

Працюють замість лікуватися і то на іншого роботодавця! Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Управління соціального страхування (Zakład Ubezpieczeń Społecznych) перевірило чим займаються поляки під час «відпустки по хворобі»! Що саме роблять на L4?

В Управлінні соціального страхування оприлюднили результати контролю медичних звільнень з першого кварталу цього року. З них випливає, що кожен дев’ятий працівник на лікарняному працював замість лікуватися.

ZUS контролює відпустку хворого двома способами. По-перше, може перевірити, чи дійсно працівник не може виконувати свої обов’язки. Друге — чи фактично не працює, перебуваючи у відпустці. При проведенні перевірок у першому кварталі цього року  було виявлено чимало порушень.

Інспектори ZUS перевірили близько 1600 осіб на лікарняних. 175 з них були спіймані на роботі, в більшості випадків заробляли гроші на іншому робочому місці. З іншого боку, медичні експерти оглянули 6400 осіб і скасували  138 звільнень, оскільки стан здоров’я «хворого» дозволяв  повернутися на роботу.

До слова, неправильне використання L4 поводує високі збитки в держави. В результаті двох інспекцій сума повернутої державі допомоги наданої L4 в одному Люблінському воєводстві склала понад 277 тисяч злотих. З цілої Польщі загалом було повернуто понад 9,2 млн злотих.

Більше на тему неналежного використання лікарняного листа, говорить Малгожата Корба, представник ZUS у Люблінському воєводстві,  послухати тут.

Пацієнт зобов’язаний надати лікарю адресу, де він буде перебувати на лікарняному звільненні. У разі зміни місцезнаходження, він повинен повідомити роботодавця і ZUS протягом максимум трьох днів.