11-те Національне читання: Відомі рівняни читали балади та романси Адама Міцкевича

11-те Національне читання: Відомі рівняни читали балади та романси Адама Міцкевича

На знак подяки польському народові за підтримку України під час війни, розв’язаної російським агресором, до Національного читання долучилися жителі Рівного. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Monitor Wołyński.

3 вересня в Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці рівняни читали балади та романси Адама Міцкевича. Серед учасників акції були рівненські поляки та українці: представники влади, духовенства, науковці, митці, громадські діячі та студенти.

Працівники бібліотеки виставили в холі експозицію книг авторства Адама Міцкевича та видань, присвячених його творчості. Серед найцінніших експонатів – прижиттєве видання польського поета. Зацікавили присутніх доповіді відомих рівненських літературознавців Ярослава Поліщука та Ірини Захарчук, які наблизили слухачам постать Міцкевича, його епоху і творчість, розповіли про українські переклади поезій. Після виступів науковців усі охочі декламували балади та романси Адама Міцкевича.

Організували подію комунальний заклад «Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека» Рівненської обласної ради та Культурно-просвітницький центр імені Томаша-Оскара Сосновського.

На YouTube можна ознайомитися зі створеним у рамках акції роликом «Відомі рівняни читають «Балади і романси Адама Міцкевича».  У відеопроєкті звучать 10 творів, прочитаних відомими рівнянами і польською, і українською мовами.

Анатолій Оліх
Фото зі сторінки Рівненської обласної універсальної бібліотеки у Facebook