29 Річниця відновлення Незалежності – Єжи Гоффман «Україна. Становлення Нації».

29 Річниця відновлення Незалежності – Єжи Гоффман «Україна. Становлення Нації».

24 серпня 2020 р. ми святкували 29 Річницю Незалежності України проголошеної в серпні 1991 року! Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Першого віце-президента Польсько-Української господарчої палати, учасника Українсько-польського Форуму партнерства під патронатом Міністрів закордонних справ Польщі та України Олега Дубіша.

Кінець серпня 1991 року особисто для мене також час народження мого Старшого Сина і саме спостерігаючи за дорослішанням дітей все більше і більше усвідомлюєш, як швидко летить час! 29 років для людини – значний період, а от для держави і народу це тільки мить в тривалому історичному процесі. Можливо саме знаючи цей факт я періодично, в вихідні з нагоди чергового Дня Незалежності України полюбляю проглядати знакомитий але, як на мене, незаслужено призабутий і недооцінений в сучасному українському суспільстві кількасерійний документальний фільм всесвітньо відомого польського режисера Єжи Гоффмана з символічною і дуже змістовною назвою «Україна. Становлення Нації».

Доля і творчий шлях польського кінорежисера єврейського походження Єжи Юліана Гоффмана і його особиста родинна історія тісно пов’язані не тільки з Польщею, але і з Україною. Адже друга дружина режисера Валентина, з якою Єжи Гоффман прожив у шлюбі 33 роки – колишня киянка. І що не менш важливо – життєвий і творчий шлях дав Єжи Гоффману можливість дуже специфічного і глибокого знайомства з Росією. Адже Гофман, який народився 15 березня 1932 року у Кракові в родині лікарів, в 1940 році був вивезений до Сибіру, а після війни, повернення на Батьківщину і отримання атестату зрілості в Польщі, у 1955 році закінчив режисерський факультет Всесоюзного державного інституту кіноматографістів (ВДІК) у Москві.

Можливо саме тому в фільмі «Україна.Становлення нації» так влучно і правдиво відображений той величезний вплив і значення, який на історію і долю нашого українського народу і держави мали і мають взаємовідносини з найближчими сусідам особливо з Польщею та Росією.

Згаданий документальний фільм для мене особливо цінний і пізнавальний бо це погляд на Україну і нашу історію не з точки зору українського автора і режисера, а так, як би зі сторони, через рефлексії і висновки дуже мудрої, обізнаної, об’єктивної і доброзичливої людини. З моменту прем’єри фільму пройшло вже багато років. Остання – четверта серія фільму завершується Помаранчевим Майданом і обранням на посаду Президента Ющенка! Дивишся цю серію і усвідомлюєш – як багато важливих подій відбулось в нашому житті з 2004 року! Як багато ілюзій і надій розвіялось, але і як багато не тільки поразок, але і перемог та досвіду здобуто. Аж не віриться! І основний висновок – попри всі негаразди, Україна, як незалежна держава, продовжує існувати!!!

Особисті відчуття і аналіз, відомі реалії буремного українського і світового в т.ч. епідеміологічного та геополітичного і економічного сьогодення, підказують, що попереду нас чекає ще дуже багато випробувань, різноманітних доленосних подій, поразок і перемог, досягнень і розчарувань, можливих перезавантажень і апгрейдів (upgrade (eng.J))). Але мабуть в цьому і полягає сенс життя, яке стосовно України, як держави, в історичних масштабах польський режисер Єжи Гоффман, як на мене дуже влучно характеризував назвою «Україна – Становлення Нації»!

ПРИЙШОВ ЧАС, МАЕСТРО, ЗНІМАТИ НОВІ СЕРІЇ НАШОЇ НЕСКІНЧЕННОЇ ІСТОРИЧНОЇ САГИ!

З СВЯТОМ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ ВСІХ КОМУ НЕ БАЙДУЖЕ!

Олег Дубіш