29 вересня - День пам'яті жертв Бабиного Яру
Пам’ятник “Менора” — присвячений вбивству євреїв у бабиному Яру wikipedia.org/Alex long/CC BY-SA 4.0

29 вересня – День пам’яті жертв Бабиного Яру

Сьогодні, 29 вересня, відзначається 80-та річниця нацистського злочину в Бабиному Яру в Україні. З 29 по 30 вересня 1941 року там було розстріляно майже 34 тис. євреїв. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Сьогодні, 29 вересня, у річницю масових страт, зверхники християнських церков та головний рабин України помоляться у меморіальному комплексі, побудованому на місці злочину.

Основні державні святкування заплановані на 6 жовтня. Участь у вшануванні жертв нацистського злочину візьмуть представники української влади та, зокрема, президент Німеччини.

У вересні 1941 року німці оголосили в Києві, що місцеві євреї повинні забрати свої особисті речі та теплий одяг і з’явитися біля Бабиного Яру для подальшої евакуації. Зібраних привели до яру і там розстріляли. За два дні убито 33 761 єврея.

На місці страти в Бабиному Яру, який став символом голокосту в Україні, німці створили концтабір, в якому перетримували, зокрема, українців, поляків, росіян і циган. До 1943 року, коли до Києва ввійшла Червона Армія, в цьому таборі було вбито приблизно 30 тисяч чоловік.

За різними даними, у Бабиному Яру в 1941-1943 роках розстріляно від 100-150 тисяч людей. Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» повідомляє, що число розстріляних нацистами становить від 70 до 100 тисяч; вбито майже всіх євреї, які жили в Києві.

IAR/РАР/Л.І.