78 років тому Сталін наказав розстріляти польських офіцерів
http://external.polskieradio.pl/files/1789c1b9-6bdf-4300-ac36-aa72fe7a48ba.file

78 років тому Сталін наказав розстріляти польських офіцерів

5 березня 1940 року радянська влада прийняла рішення про масове вбивство польських військовополонених. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Сьогодні минає 78 річниця підписання владою Радянського Союзу рішення про розстріл польських офіцерів. 5 березня 1940 року Сталін та члени Політбюро Центрального комітету комуністичної партії винесли смертний вирок понад 22 тисячам польських військовополонених, взятих у полон у вересні 1939 року після нападу Червоної Армії на Польщу. Протягом кількадесяти років у Радянському Союзі відбувалося фальшування історичних фактів, звинувачуючи гітлерівську Німеччину у відповідальності за Катинський злочин.

Тільки наприкінці 1980-их років в СРСР опубліковано перші матеріали про вину та відповідальність Сталіна. Однією з перших дані на цю тему представила історик Російської академії наук Наталія Лєбєдєва.

«Офіційно це було рішення Політбюро, а неофіційно – це, звісно, ініціатива та рішення Сталіна. Ще у лютому він дав такий наказ, а 5 березня Політбюро затверджує його і починає страшні ритуали смерті, коли щоденно на смерть відправляли по 100-120 осіб. У звітах очільника НКВС Тверської області є детальні описи: як їх викликали, як приводили на місце страти, як кидали їх на коліна та як стріляли у потилицю. Звісно, підкреслюю, все відбулася безпосередньо за ініціативи Сталіна, затвердженої цілим політичним бюро», – сказала російська історик.

Офіційно Москва визнала свою відповідальність за злочин тільки на початку 1990-их років. Було створено спеціальну слідчу групу, яка мала вивчити обставини вбивства польських офіцерів, але у 2004 році слідство було припинено, а причини цього рішення засекречено.

Дотепер російські правоохоронні органи перешкоджають повній правовій реабілітації жертв цього злочину.