А шо як згодом виявиться, що коронавірусна істерія була просто наймасштабнішою інформаційною спецоперацією?

А шо як згодом виявиться, що коронавірусна істерія була просто наймасштабнішою інформаційною спецоперацією?

А шо як згодом виявиться, що коронавірусна істерія була просто наймасштабнішою інформаційною спецоперацією? Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Голови Ради Громадської організації “Українська група інформаційної безпеки”, директора компанії з кібербезпеки Berezha Security Костянтина Корсуна.

На днях у ліфт, яким я їхав надвір пройтися, зайшла сусідка, в масці та окулярах, яка чемно (але з іронією) поцікавилася чи можна їй проїхатися зі мною в одному тісному приміщення. Я весело дозволив (тим більше шо альтернативи немає), і ми швидко дійшли спільної думки, що «роль коронавірусу дещо перебільшена», як казав один недолугий міністр про кібербезпеку.

А ще сусідка сказала, що, наприклад, сухоти (туберкульоз) – набагато більш небезпечніше захворювання. За кілька секунд, вже йдучи вулицею, подумав: а дійсно, в Україні вже кілька років зачиняють тубдиспансери, а хворих відкритою формою – тупо відправляють додому, помирати. І нікому немає діла до того, що хворий на відкриту форму сухот – це граната, яку жбурляють у натовп безневинних людей.

Безліч фактів, псевдо-фактів, маніпуляцій у формі статистики та відвертої брехні, які вивалюють на нас медіа та Інтернет про коронавірус, збивають з пантелику та несуть різноспрямовані меседжи від «ми всі помремо» да «то все фігня».

Безпрецедентні для сучасної цивілізації заходи – закриття кордонів, зупинка транспорту, припинення роботи ледь не половини підприємств – мають неочевидний захисний ефект, але очевидно руйнівний для економіки та соціальних відносин. Люди лякаються один одного, бояться підходити, бажання помити руки після будь-якого контакту з довкіллям стає схожою на манію переслідування.

Особисто мені розриває мозок, наприклад, закриття мережі спортклубів – місць, де є і завжди були басейни з хлорованою водою, сауни з 90-100-градусною температурою, усе постійно мається та прибирається, просто осередок чистоти та здоров’я. На вході усім міряли температуру (до закриття). Куди нездорова людина навряд чи прийде; а якщо якесь дурне і припреться – там віруси будуть нейтралізовані або нанесуть найменше шкоди, ніж будь де. От де логіка? Це як лікарні закривати.

Досі немає розуміння звідки взявся той коронавірус, чи не штучного він походження, і чому саме Італія постраждала набагато більше за сусідні країни (у 10-20 разів). Найстарше населення? Та камон. А Швейцарія? А Монако? Там середній вік мешканців побільше. Чому усім відомо, що помирають переважно літні люди, або люди з тяжкими хронічними хворобами, (а молодь та діти взагалі не мають симптомів), але в карантинну істерію заганять геть усіх мешканців країни, без виключень? Чому не тримати в карантині лише хворих та «групу ризику», і робити так при кожному спалаху кожного інфекційного захворювання?

Чому помирає у рази більше чоловіків, ніж жінок? Може, краще тримати на карантині лише чоловіків?

І головне: а чи точно саме від коронавірусу помирають люди? Коронавірус, як будь-яка інфекційна хвороба, послаблює імунітет, а вбивають якраз наявні в організмі тяжкі захворювання.

Якщо коронавірус сам по собі лише створив умови до загострення наявної тяжкої хвороби – чому таку смерть зараховують як «від коронавірусу», який, по суті, став лише останньої краплею? «Чому ти такий пом’ятий зранку? – Та вчора ввечері після літри горілки з’їв несвіжу булочку».

В тій самій Італії, наприклад, від коронавірусу померли двоє людей, молодших за 40 років. І які, до того ж, вже мали тяжкі захворювання.

І ще, про всяк випадок, залишу тут посилання на статтю про «природність походження» коронавірусу: https://tinyurl.com/wnaqd4z

Вищий інститут здоров’я Італії опублікував 17 березня 2020 статистику щодо найбільш поширених хронічних патологій у померлих «від коронавірусу»:
– ішемічна кардіопатія – 37,3%
– миготлива аритмія – 26.5%
– перенесений інсульт – 8,2%
– артеріальна гіпертензія – 76,5%
– цукровий діабет – 37,3%
– деменція – 4,5%
– хронічна обструктивна хвороба легень – 9,7%
– рак, активний протягом останніх 5 років – 19,4%
– хронічна гепатопатія – 7%
– хронічна ниркова недостатність – 17,5%
https://tinyurl.com/wbplmwf

Ось тут неведені причини світовою смертності за 2012 рік: https://tinyurl.com/r3w6qgg
Лише від цирозу печінки, наприклад, загинуло більше мільйона людей. Вісім років тому.

Здається, що уряди різних країн наразі більше боряться проти паніки, ніж проти вірусу. Нарід наляканий, наріду треба показати «рішучі кроки», і пофіг наскільки вони ефективні насправді.

А насправді для мільйонних країн достатньо буде кількох вмазаних або бухих довбодятлів, які свідомо чи несвідомо будуть розносити інфекцію і через яких мільйони відповідальних громадян будуть (само)ізольовані дарма: все одно інфікованими будуть три чверті мешканців, причому майже усі цього не помітять. Ось буквально сьогодні, здоровезний дядько волого кашляв прямо на банкомат, а люди у черзі за ним чомусь не викликали санавіацію та спецназ. А інший дядько витер долонею соплі та взявся за ручку двері під’їзду. І який карантин вбереже від таких дебілоїдів? Ходити у протичумному костюмі?

Параліч транспорту нанесе більше шкоди економіці, ніж захистить від вірусу. Наслідком ще пари тижнів суворого карантину будуть продуктові картки та штурми супермаркетів. Комендантська година призведе радше до вуличних сутичок з поліцією, ніж до дотримання правил карантину. Голодні бунти – це взагалі хрінь, про яку навіть не хочеться думати.

Найбільш адекватні у цьому сенсі уряди Швеції та Великої Британії, де не вводиться блокування економіки та транспортних артерій, але вживаються активні заходи боротьби з черговою епідемією: маски, антисептики, мобілізація системи охорони здоров’я, лікування лише хворих. Швеція, судячи з переліку екстренних заходів, взагалі не дуже впевнена у високій небезпеці «корони»: https://tinyurl.com/usyktd5

Вангую, що вже за пару місяців (або тижнів) Світ схаменеться і буде чухати потилицю: «Тю, що це на нас найшло? Затемнення якесь, чи шо? Як можна було так лоханутися?»

Чи стикалося людство з хворобами, від яких немає ліків?
Та сто разів. Причому хвороби були на порядок більш руйнівними («порядок» – в десять раз, хто підзабув шкільну математику). Не згадуючи середньовічні чуму, холеру та інші віспи, хвороби останніх двадцяти років – атипова пневмонія, H1N1, Ебола – були значно небезпечніші за коронавірус.

В Україні в 2009-2019 роках від H1N1 помирали молоді люди, реанімація, морги та інфекційні відділення були переповнені, а процент смертності сягав 25 – сучасній Італії такого і не снилося.

Хто, наприклад, в курсі, що у 2010 році на малярію у Світі захворіло 239 мільйонів людей, а померло 607 тисяч? І це при тому, що ліки від малярії існують давно, і лікарі давно вміють лікувати від цієї хвороби. Ось офіційний звіт ВООЗ: https://tinyurl.com/vxt3vze

Чи справилося людство з раніше невідомими хворобами? Цілком. Не одразу, але згодом.

Чи зупинили ці хвороби економіку та цивілізаційні процеси? Та ну.

То чому хвороба, трохи небезпечніша за грип (хоча, не виключено, що грип небезпечніший), штовхає людство у прірву економічного колапсу? Чи може, це чиясь зла воля? Кому це вигідно? Кому вигідно використати новий вірус як привід для спричинення світового економічної кризи?

Спочатку так: кому може бути вигідна глобальна економічна криза, про яку вже пару років волають аналітики? І яка мала б початися за першої-ліпшої нагоди?

Мабуть, найбільш розвиненим країнам, які відбудуться значними, але несмертельними втратами. Точніше, урядам цих країн, а ще точніше – кільком топ-політикам та супер-олігархам.

Фішка у тому, що те, що криза завдасть значних збитків передовим країнам, зате просто вб’є деякі не досить розвинені країни з неринковою економікою.

Наприклад, Китай, який давно вже сидить у печінках США та йому чинному президенту. Або північно-східна ядерна бензоколонка, царьок якої просто всіх задовбав своєю голосракою зухвалістю.

А тут черговий вірус – чим не інформаційний привід? Через мережі ботів в соцмережах запускаємо інфу про смертельність вірусу (напівправда) та відсутність ліків проти нього (що є формальною правдою) – класичний рецепт коктейлю «Інформаційна спецоперація» готовий.

Починається паніка «аааа, ми всі помремо» – вводиться карантин – блокується транспортне сполучення – падає попит на нафту – ціни на неї теж гепаються – світова фінансова криза оголошується відкритою – перевагу отримую той, у кого на момент початку кризи більший «жировий прошарок». Потім-то воно все відновиться, але вже на нових умовах: лідерська позиція залишиться за переможцем.

Китай спочатку (чомусь?) повівся, але в певний момент зрозумів, що їх розвели. І тепер намагається відігратися: демонстративно зачиняє новопобудовані лікарні, напоказ відправляє своїх лікарів до інших країн (де ще не роздуплилися), паралельно штампує для сього світу засоби медичного захисту за космічними цінами та консолідує свою економіку для відновлення та навіть зміцнення своїх позицій всепланетної фабрики промислових товарів.

За порєбріком теж зрозуміли у чому кінцева ціль спецоперації, і тому не поспішають допомагати «нападникам», добиваючи власну економіку карантинними обмеженнями.

І все ж, якщо не розглядати теорії світової змови, що робити коли важко зрозуміти яка інформація про «корону» є достовірною, де маніпуляції і кому вони вигідні?
Поки лікарі намагаються знайти ліки від нової хвороби (як бувало вже не раз), ми можемо змінити своє ставлення до коронавірусу. Вживати заходи персональної гігієни, уникати без потреби знаходження у публічних місцях, якщо застудився – не заражати інших та звернутися до лікаря. Підвищувати власний імунітет, мати здоровий сон, регулярно займатися якоюсь фізухою.
Тобто робити все те, що і повинна робити нормальна людина ЗАВЖДИ. І раніше, до коронавірусу, і зараз, і у майбутньому, після перемоги над поточною версією «корони».
Це просто нормальна логіка нормальної людини. І так мало б бути завжди, але лише новітня коронавірусна істерія нарешті жорстко нагадала людству про підзабуті правила.

Але мій меседж ось який: не треба піддаватися паніці через введення переляканими політиками безпідставних життєвих обмежень.
Коронавірусом усі ми, скоріш за все, вже перехворіли. І навіть не помітили цього. Можливо, передали його ще десяткам людей, які теж цього не помітили. Ну, покрутило щось у носі, чихнув-кашлянув пару раз, під вечір з якогось дива розболілася голова, випив пігулку – та й потому.
Дуже вірогідно, що дехто з тих, хто зараз читає цей допис, є носієм коронавірусу, але не знає цього. І вже ніколи не взнає, оскільки допоки винайдуть персональний тестер та випустять їх у кількості 7 мільярдів штук і ще роздаватимуть безкоштовно – сама корона стане давно не актуальною. Актуальними будуть нові корони.
А зараз ти тепер сидиш такий весь переляканий у квартирі, боїшся вийти на вулицю і чекаєш коли закінчяться гроші та як потім виживати. Хоча насправді апокаліптичність проблеми дуже перебільшена.

Це що особисто я думаю про усі ці хороводи та всепланетну істерію. Пройшовся пустими київськими вулицями (без маски) і ось таке навіяло одним сонячним весняним вітром. Ніяких новин я тут не розповів, просто зібрав докупи деякі міркування, а кожен, хто прочитав – може перевірити та зробити власні висновки. Критично помислити, як то кажуть.
Боятися нового вірусу не можна, але вживати заходів власної безпеки – потрібно.
Ми ж люди, ми цивілізація, і не можна дозволити черговому вірусу загнати нас назад у печери.
Думаю, дехто на погодиться з тою конспірологією, яку я тут навалив. Але мене просто дратують нелогічні драконівські заходи (зокрема, в Україні), від яких шкоди більше, ніж потенційної користі.
І якщо хтось з читачів по-новому погляне на інформаційний смерч навколо карантино-вірусу і перестане нервуватися через масовий психоз навколо «корони» – значить комусь від моєї писанини стало легше жити, і вже не дарма писав.

Все буде добре, товариство. Коли – хтозна, але точно буде.
Хочеться скоріше.