Адвокат Порошенка розповів, чому його підзахисний не прийшов на допит в СБУ

Адвокат Порошенка розповів, чому його підзахисний не прийшов на допит в СБУ

Адвокат п’ятого президента України та очільника партії «Європейська Солідарність» Петра Порошенка Ігор Головань заявив, що його підзахисний не з’явився на допит у Службу безпеки, оскільки не отримав повістку «у передбаченому законом порядку». Його викликали як свідка у справі про державну зраду за підозрою Віктора Медведчука і Тараса Козака. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на hromadske.

Про це Головань повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Він заявив, що Порошенка намагалися викликати на допит не шляхом вручення повістки, а «публікаціями на сайті».

«Та ще й зазначаючи у тексті “інтернет-повістки” телефон для зв’язку, який не працює. Биту годину намагаюся “знайти кінці” і зв’язатися зі слідчими. Як зв’яжуся, наполегливо попрошу дотримуватися закону», — написав Головань.

Згодом у коментарях до свого допису він додав, що зрештою зв’язався зі слідчими та узгодив дату візиту. 

Нагадаємо, слідчі викликали Порошенка на допит для «всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження». Оскільки депутат не з’явився, його викликають на нього повторно — на 15:00 31 травня 2021 року.

Що це за справа?

11 травня генеральна прокурорка Ірина Венедіктова підписала підозри Медведчуку та народному депутату від ОПЗЖ Тарасові Козаку. Медведчука підозрюють у державній зраді та порушенні законів і звичаїв війни. 13 травня суд обрав Медведчуку запобіжний захід у формі цілодобового домашнього арешту. Апеляція його не змінила.

До того, 19 лютого, Рада нацбезпеки і оборони України ввела санкції проти Медведчука та Козака. Обмеження застосували у зв’язку з розслідуванням СБУ щодо фінансування тероризму.

Крім того, 17 травня, журналісти-розслідувачі проєкту Bihus.Info оприлюднили записи про зв’язки Віктора Медведчука з Петром Порошенком, бойовиками та російськими чиновниками. Водночас своїх джерел отримання записів у виданні не розкривають. 

Із записів випливає, що вже з червня 2014 року Медведчук «прописався» в Адміністрації тодішнього президента й вів переговори з бойовиками від її імені.

У Bihus.Info вважають, що роль перемовника з бойовиками Медведчуку визначили в Кремлі, однак українська влада не заперечувала. З Порошенком, за словами кума Путіна, він зустрічався, бувало, і ввечері, і вночі. Крім того, Медведчук у розмовах запевняв, що здатен впливати на президента України. Детальніше про розслідування Bihus.Info читайте у нашому матеріалі.

22 травня в Службі безпеки повідомили, що їхні експерти розпочали перевірку справжності оприлюднених журналістами записів.