Агата Корнгаусер-Дуда з візитом у Домі Святого Мартіна де Поррес у Фастові

Агата Корнгаусер-Дуда з візитом у Домі Святого Мартіна де Поррес у Фастові

В понеділок, у другий день візиту Президентської Пари в Україну, Агата Корнгаусер-Дуда мала зустріч з Першою Леді України, після чого обидві дами відвідали Музей наук Малої академії наук України в Києві. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на gov.pl.

У другій частині дня Дружина Президента Польщі відвідала Дім Святого Мартіна де Поррес у Фастові. У закладі проводяться соціальні та освітні заходи, спрямовані на безпритульних дітей та дітей з дисфункціональних або вкрай бідних сімей.

У закладі, створеному отцями Домініканцями, Агата Корнгаусер-Дуда ознайомилася з діяльністю центру, що забезпечує притулок, їжу та освіту, але перш за все певною мірою сімейне тепло, турботу та почуття захищеності дітям із сімей, які знаходяться у особливо складній життєвій ситуації. Дім проводить широкий спектр загальнорозвиваючих та освітніх заходів, допомагає дітям у шкільному навчанні та дбає про те, щоб вони проводили свій час активно та творчо.

– Центр перевершив мої найсміливіші очікування. Я дуже вражена цим місцем, умовами, в яких отці та сестри виконують свою місію, а також надзвичайно багатою пропозицією спрямованою на підопічних центру – сказала Дружина Президента, яка серед широкого спектру діяльності закладу згадала про ведення реабілітаційних занять, школи, дитсадка, класу для дітей з обмеженими можливостями чи будинку одиноких матерів. – Врешті, кав’ярня, яка підтримує благодійну діяльність, але також надає можливості працевлаштування підопічним центру – продовжила. – І це лише деякі проекти – наголосила вона. – Всі вони заслуговують на слова найвищої похвали – запевнила Перша Леді.

На стадіоні Центру Святого Мартіна наймолодші підопічні центру підготували артистичну виставу, що представляє життя Йоана Павла ІІ, на перегляд якої була запрошена Агата Корнгаусер-Дуда. Після виступу Перша Леді підкреслила, що у центрі діти отримують можливість виховуватися в християнському дусі і можуть розраховувати на індивідуальний підхід, «так, щоб кожна дитина могла розвиватися відповідно до своїх можливостей і відповідно до своїх можливостей досягати успіху». Також цитувала головного героя вистави, який сказав, що «Людина є великою не завдяки тому, що вона має, а завдяки тому, ким вона є; не завдяки тому, що вона має, а завдяки тому чим ділиться з іншими».

Дружина Президента відвідала центр, оглянувши реабілітаційні та навчальні приміщення, та зустрілася з викладачами та працівниками закладу. – Я рада, що тут реалізується місія заступника, якого називали батьком доброчинності, який допомагав усім незалежно від кольору шкіри, релігії, соціального статусу –сказала Перша Леді. Дім Святого Мартіна де Поррес у Фастові надає підтримку вагітним жінкам, одиноким матерям, включаючи неповнолітніх, які часто є жертвами домашнього насильства, багатодітним сім’ям та соціально занедбаним, пропонуючи їм матеріальну, медичну, юридичну та психологічно-педагогічну допомогу. До обсягу своєї діяльності також включає кухню для бідних, бездомних та мешканців міста, які живуть в умовах крайньої бідності. У співпраці з польськими підприємцями також буде створено будинок допомоги для престарілих, а Канцелярія Президента Республіки Польща підтримала центр в рамках кампанії “Допомога полякам на Сході”.

– Підтримку та допомогу знаходять тут ті, хто цього найбільше потребує: діти з обмеженими можливостями, діти, які опинились у складних життєвих умовах, а також одинокі матері, бездомні та бідні люди – зазначила Дружина Президента, яка частину свого візиту у Фастові призначила для зустрічі з одинокими матерями та їх дітьми, які перебувають опікою центру. Висловила переконання, що «всього цього не було б, якби не величезна робота та надзвичайна відданість усіх тих, хто співтворять це місце». Агата Корнгаусер-Дуда звернула увагу на чуйність, емпатію та відкритість до потреб інших, що характеризують працівників та волонтерів Дому Святого Мартіна де Поррес. Додала, що «дім ділиться тим, що має, але для цього потрібна допомога з зовні». Вона привітала за здатність збирати навколо центру людей з відкритими серцями, які хочуть підтримати роботу отців Домініканців. – Я рада, що є багато волонтерів, благодійників, спонсорів і що центр підтримується місцевою владою – сказала Перша Леді, подякуючи за «чудову зустріч, гостинність та надзвичайну атмосферу».