Байден заявив, що США не дадуть Україні ракетні комплекси для ударів по території РФ
Президент США Джо Байден виступає перед представниками ЗМІ відповідаючи, зокрема, на питання про допомогу Україні – 30 травня 2022 року. EPA/MICHAEL REYNOLDS / POOL Dostawca: PAP/EPA.

Байден заявив, що США не дадуть Україні ракетні комплекси для ударів по території РФ

Президент США Джо Байден заявив у понеділок, 30 травня, що США не надсилатимуть Україні ракети великої дальності, які можуть досягти території Росії. «Ми не збираємося надсилати в Україну ракетні системи», – сказав президент, коментуючи журналістам можливі поставки ракетних систем. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«Ми не будемо надсилати Україні ракетні системи, якими вони можуть завдати удару всередині Росії», – сказав Байден, відповідаючи під Білим домом на запитання журналістів, чи надсилатимуть США ракети великої дальності в Україну. Втім, із заяви Байдена незрозуміло, про які саме ракетні системи йдеться.

За даними CNN та інших ЗМІ, адміністрація Байдена має намір включити ракетні артилерійські системи M270 MLRS або HIMARS до нового пакету військової допомоги.
Залежно від боєприпасів артилерійські системи можуть стріляти на відстань від 32 до 300 км, хоча базові ракети мають дальність 32-45 км.

CNN повідомляє, що територія, яку охоплює система є одним із головних факторів, що ускладнюють справу через побоювання щодо ескалації конфлікту з Росією.

Заступник голови Ради безпеки РФ Дмітрій Мєдвєдєв похвалив рішення Байдена назвичаючи його «розумним».

Тим часом, як повідомляє Міністерство оборони України, інтенсивність бойових дій на Донбасі досягла найвищого рівня.

РАР/Л.І.