BBC назвало 100 найвпливовіших жінок 2022 року. Серед них є українки

BBC назвало 100 найвпливовіших жінок 2022 року. Серед них є українки

BBC опублікувало список 100 впливових жінок 2022 року. Це – музикантки, лікарки, спортсменки, акторки, письменниці, громадські активістки, правозахисниці, волонтерки, журналістки, науковиці та політикині, які зробили значний внесок у захист прав людини, допомогу потерпілим внаслідок війни та природних катастроф, у захист навколишнього середовища, або досягли визначних успіхів у спорті, науці, мистецтві. З нагоди Дня захисту прав жінок розповідаємо, хто з українок потрапив до цього списку. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Вже десять років поспіль британська медіакомпанія BBC створює список 100 найбільш впливових жінок року. У виданні зазначають, попри те, що у справі захисту прав жінок за останнє десятиліття було досягнуто значних успіхів – збільшилась кількість жінок-лідерок, засновано рух MeToo — жінки у багатьох куточках світу все ще мають перед собою довгу і важку дорогу визнання їхніх прав.

У 2022 році крім спортсменок, науковиць, громадських та екоактивісток, у список також потрапили жінки, що знаходяться у центрі конфліктів – протестувальниці в Ірані, волонтерки, журналістки, військові та лікарки з України.

Крістіна Бердинських, журналістка

Народилась у Херсоні. Вже 14 років працює політичним журналістом у Києві, у тому числі у виданні НВ та різноманітних теле- та радіопроектах. Авторка проєкту e-People – це проєкт у соціальних мережах про учасників Євромайдану в Україні, який згодом переріс у книгу.

Під час війни Крістіна Бердинських їздить Україною та робить репортажі з регіонів, які зазнали руйнувань внаслідок російських обстрілів. Деякі з її робіт описують повсякденне життя регіонів, безпосередньо охоплених конфліктом.

Ірина Кондратова, лікарка-педіатр

Попри сильні обстріли, Ірина Кондратова та її команда продовжували невтомно піклуватися про вагітних жінок, новонароджених та матерів у Харківському обласному перинатальному центрі. Вони облаштували пологову палату у підвалі лікарні та ризикували життям, щоб залишитися у реанімації з немовлятами, яких не можна було пересувати, навіть під час повітряної тривоги.

У березні 2022 року Девід Бекхем віддав Ірині свій обліковий запис у Instagram, де лікарка висвітлювала роботу Центру та проблеми, з якими вони стикаються. Її команда з 2014 року надала медичну та психологічну допомогу понад 3000 жінкам з Луганська та Донецька.

Олександра Матвійчук, правозахисниця

Протягом 15 років Олександра Матвійчук керує Центром громадянських свобод, який у 2022 році отримав Нобелівську премію миру за документування російських воєнних злочинів в Україні. У 2014 році Центр громадянських свобод був першою правозахисною організацією, яка відвідала Крим, Луганську та Донецьку області для документування російських воєнних злочинів. Тепер вони вимагають створення міжнародного трибуналу для розслідування ймовірних порушень Росією прав людини у Чечні, Молдові, Грузії, Сирії, Малі та Україні.

Юлія Паєвська, парамедикиня

Парамедикиня і засновниця волонтерського медичного підрозділу «Ангели Тайри», який врятував сотні поранених цивільних осіб і військових. Юлія Паєвська, більш відома як Тайра, була захоплена російськими військовими у березні, коли допомагала евакуювати мирних жителів з Маріуполя.

Вона використовувала натільну камеру, щоб задокументувати роботу своєї команди в обложеному місті, і ці кадри були надані ЗМІ. Звільнившись через три місяці, Паєвська розповіла про суворі умови та жорстоке поводження, з якими вона зіткнулася у полоні, назвавши своє ув’язнення «пеклом».

Юлія Сачук, правозахисниця

Правозахисниця, експертка з прав людей з інвалідністю, голова громадської організації осіб з інвалідністю «Fight For Right», співзасновниця агенції  «Доступне кіно». Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Юлія Сачук працювала над координацією планів евакуації з міжнародними організаціями, щоб врятувати життя тисяч українців з обмеженими можливостями.

Юлія прагне надати дівчатам і жінкам з обмеженими можливостями можливість брати участь у прийнятті рішень. Вона бере участь у програмі Leader Europe Фонду Обами, була лауреатом Національної премії з прав людини 2020 року та є кандидатом від України в Комітеті ООН з прав людей з інвалідністю.

Марина Вязовська, математикиня

Кандидатка фізико-математичних наук, докторка природничих наук. Друга в історії жінка, яка отримала Медаль Філдса (2022), яку часто називають Нобелівською премією з математики. Марина  отримала нагороду запропонувавши розвʼязання задачі, як найефективніше упакувати сфери у восьмивимірний простір.

Марина Вязовська працює у Швейцарському федеральному технологічному інституті в Лозанні (EPFL) і завідує кафедрою теорії чисел в Інституті математики.

Олена Зеленська, перша леді

Успішна телевізійна сценаристка, яка раніше працювала за кадром, Олена Зеленська вийшла на світову арену, коли її чоловік Володимир Зеленський став президентом України у 2019 році. Як перша леді вона працювала над покращенням прав жінок і просуванням української культури.

Після російського вторгнення вона використала свою платформу, щоб висвітлити страждання українського народу, ставши першою дружиною іноземного президента, яка звернулася до Конгресу США. Зараз вона зосереджена на підтримці психічного здоров’я дітей і сімей, травмованих війною.

«Жінки взяли на себе навіть більше обов’язків, ніж у мирний час… Жінка, яка пережила це (війну), ніколи не зробить крок назад. І я впевнений, що наша внутрішня впевненість буде рости», –  цитує Олену Зеленську BBC.

Яна Зінкевич, медикиня-доброволець

Голова медичного батальйону «Госпітальєри», який займається медичною допомогою на полі бою. Після закінчення школи Яна стала медичним волонтером, а батальйон заснувала у 2014 році на початку бойових дій в Україні.

Вона особисто винесла в безпечне місце 200 поранених солдатів. Її команда продовжує надавати першу медичну допомогу пораненим військовим і мирним жителям, проводить медичну підготовку, здійснила близько 6 тисяч евакуацій.

З повним списком можна ознайомитись за посиланням.

А.В.

Фото з wikimedia, LMF, FFR, НСЗУ