Чеські ЗМІ інформують про спробу вербування російськими службами двох дипломатів
Кремль – ілюстраційне фото pxhere.com, CC0 Public Domain

Чеські ЗМІ інформують про спробу вербування російськими службами двох дипломатів

Наприкінці березня Чехія офіційно запротестувала проти недружніх дій російської влади стосовно дипломатичних працівників посольства Чехії у Москві. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Чеські ЗМІ інформують про спробу вербування двох дипломатів російськими розвідувальними службами. Співпраці не було, а одного із дипломатів минулого тижня Росія видворила зі своєї території. Журналісти не виключають, що це теж могла бути російська провокація.

Повідомляє кореспондент Польського радіо Войцєх Стобба:

«Як дізналися журналісти порталу “Respekt” і “Dennik.N, спроба вербування була у березні цього року. Заступних чеського посла у Москві отримав листа із запрошенням на зустріч в одному із відлюдних закутків російської столиці. Він не відреагував на пропозицію і повідомив про інцидент центральне відомство у Празі. Як пишуть чеські журналісти, не відомо, чи це була серйозна пропозиція, чи провокація з боку росіян. Минулого тижня заступник посла був змушений виїхати з російської території. Перед цим Чехія видалила російського дипломата, котрого підозрювала в шпигунській діяльності. Другий випадок стосується дипломатки, до якої на вулиці підійшов незнайомець і сказав, що коли вона не погодиться на співпрацю зі спецслужбами Росії, її буде видворено.

Наприкінці березня Чехія офіційно запротестувала проти недружніх дій російської влади стосовно дипломатичних працівників посольства Чехії у Москві. Чеське Міністерство закордонних справ викликало російського посла, але не відомо про деталі цієї зустрічі».

IAR/Я.С.