Дії громадян України у разі втрати паспорта, в тому числі й за кордоном
Фото ілюстративне fotolia.com

Дії громадян України у разі втрати паспорта, в тому числі й за кордоном

Втрата паспорту, особливо за межами України, може створити серйозні проблеми для його власника, оскільки лише цей документ підтверджує громадянство та визначає приналежність особи до держави. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Роз’яснюємо, куди звертатися, з якими документами та в які строки вам виготовлять новий паспорт в Україні. 

Після втрати паспорта потрібно звернутися до найближчого відділу місцевої поліції незалежно від того, чи людина знаходиться в Україні, чи за її межами. В поліції потрібно отримати довідку або інший офіційний документ про те, що ви заявили про втрату паспорта.

В Україні вам видадуть витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. За кордоном потрібно звернутися до консульської установи і отримати посвідчення особи на повернення в Україну. Детально про це можна почитати за цим посиланням: https://www.yavp.pl/uk/ukrajintsi-v-polshchi/posvidka-na-povernennia-v-ukrainu-shcho-tse-iak-otrymaty-koly-potribna-i-skilky-koshtuie-17837.html

Для відновлення втраченого паспорта необхідно особисто прийти до однієї з трьох установ: до підрозділу ДМС України, центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) або центру обслуговування громадян «Паспортний сервіс».

Важливо! Оформити новий паспортний документ можна за місцем звернення особи, але лише на підконтрольних Україні територіях з контрольованою безпековою ситуацією.

Документи, які необхідно подати для оформлення паспорта громадянина України у формі ID-картки:

заява про втрату паспорта;
витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (у разі викрадення паспорта) або довідка, яку видали в поліції за місцем звернення;
документ, що підтверджує сплату адміністративного збору, або оригінал документа про звільнення від його сплати;
довідка органу реєстрації встановленого зразка про місце проживання (за наявності).

Крім того, для відновлення паспорта можуть знадобитися додаткові документи (також за наявності):

ідентифікаційний код або документ про відмову від його прийняття;
якщо є неповнолітні діти – свідоцтва про їхнє народження;
свідоцтво про шлюб або про розірвання шлюбу (за наявності);
довідка про взяття на облік внутрішньопереміщеної особи – для внутрішньопереміщених осіб;
для особи, яка не може пересуватися самостійно у зв’язку з тривалим розладом здоров’я – одна фотокартка розміром 10 х 15 сантиметрів для внесення до реєстру відцифрованого образу обличчя;
для бездомних осіб – посвідчення про взяття на облік бездомних осіб;
для осіб, яких не було встановлено за результатами проведення процедури встановлення особи – рішення суду про встановлення особи.

Документи для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон:

паспорт громадянина України (для особи, яка досягла 14-річного віку та проживає в Україні);

свідоцтво про народження або документ, що підтверджує факт народження, виданий компетентними органами іноземної держави, – у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон особі, яка не досягла 14-річного віку. Якщо батьки або один із батьків такої особи на момент її народження були іноземцями або особами без громадянства, також подається довідка про реєстрацію особи громадянином України (у разі оформлення вперше паспорта для виїзду за кордон);

документ, що посвідчує особу законного представника, та документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, – у разі подання документів законним представником, крім випадків, коли законним представником є один із батьків;

документи, що підтверджують сплату адміністративного збору, або оригінал документа про звільнення від його сплати;

одна кольорова фотокартка розміром 10-15 сантиметрів для внесення до реєстру відцифрованого образу обличчя – у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон дитині, яка не досягла 12-річного віку, або людині, яка не може пересуватися самостійно у зв’язку з тривалим розладом здоров’я та яка потребує термінового лікування за кордоном, що підтверджується медичним висновком відповідного закладу охорони здоров’я, або особі, щодо якої наявний висновок про необхідність направлення особи із складових сил оборони або сил безпеки, постраждалої у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України;

заява про оформлення паспорта для виїзду за кордон у зв’язку з його втратою або викраденням у довільній формі;

витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (у разі викрадення паспорта для виїзду за кордон на території України) або довідка з поліції за місцем звернення;

документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України (за відсутності – його копія), або інформація про раніше оформлені на ім’я особи документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України – особам, які постійно проживають за кордоном, та втратили паспорт для виїзду за кордон під час перебування в Україні.

Строк та вартість надання послугиID-картка

У звичайному режимі відновлення внутрішнього паспорта громадянина України триває з дня оформлення нового документа та складає до 20 робочих днів, при цьому його вартість становить 372 грн., до 10 робочих днів – 498 грн.

Закордонний паспорт

Вартість паспорта громадянина України для виїзду за кордон становить: протягом 20 робочих днів – 733 грн., у разі термінового оформлення (протягом 7-ми або 3-х робочих днів) – 1085 грн.

Також при обміні втраченого чи пошкодженого паспорта додатково сплачується державне мито – 34 грн (два неоподатковуваних мінімуми доходів громадян).

У разі проведення під час оформлення процедури встановлення особи – строк оформлення паспорта може тривати до 2-х місяців.

Увага! В умовах воєнного стану існують проблеми з дотриманням встановлених законодавством строків оформлення документів. Тому наразі не рекомендується оплачувати підвищену суму адміністративного збору за термінове оформлення паспортів.

Як засвідчити особу, поки оформляється паспорт громадянина України?

В Україні для посвідчення особи можна використовувати наступні документи:

закордонний паспорт (у випадку втрати ID-картки або паспортної книжечки);

водійське посвідчення;

цифрові документи в мобільному застосунку «Дія», адже вони мають таку ж юридичну силу, як їх паперовий чи пластиковий аналог;

«єДокумент» – це тимчасовий документ для  посвідчення особи у період воєнного стану, він створюється автоматично на підставі даних із BankID або даних біометричного документа. 

Які правила оформлення документів для громадян з окупованих територій? Як таким особам пройти процедуру ідентифікації?

Важливим етапом оформлення будь-якого документа є ідентифікація особи, без якої жодна особа не може бути документована. Рішення щодо оформлення документа або про відмову в його оформленні приймається за результатами ідентифікації та перевірки належності особи до громадянства України.

Основним способом ідентифікації є отримання даних про особу з Єдиного державного демографічного реєстру, куди внесено інформацію про всіх осіб, яким оформлювалися біометричні паспорти.

Важливо! У разі втрати/викрадення паспорта, оформленого територіальним підрозділом ДМС, який припинив діяльність або тимчасово не здійснює свої повноваження, заявник додатково подає всі наявні документи, у тому числі ті, що містять фото особи та дають змогу її ідентифікувати.