До кінця року попит на нове житло зменшиться на 30%

До кінця року попит на нове житло зменшиться на 30%

До кінця року в найбільших українських містах скорочення попиту на первинному ринку житла становитиме понад 30%. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Ме3.

За даними Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України, за підсумками листопада, порівняно з серпнем, кількість угод на первинному ринку Києва скоротилася в середньому на 35%, в Дніпрі зниження активності інвесторів становить близько 30%, в Одесі, Харкові та Львові зниження кількості угод зафіксовано на рівні 25-27%.

Юрій Піта, президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України, звернув увагу на кілька факторів, що призвели до зменшення активності покупців на первинному ринку житла.

На його погляд, головним з них є надто швидкі темпи зростання вартості м2, що наразі вже не співставні з платоспроможним попитом.

“З 2020-го і впродовж 2021-го років вартість житла в новобудовах у найбільших містах України зросла в середньому на 35-40%. Водночас кількість угод за 2 роки також збільшилася в середньому на 25-30%. Проте надто швидкі процеси на ринку призвели до фактичного “виснаження” платоспроможного попиту”, – зазначив фахівець.

Він вважає, що стрімкому зростанню вартості житла та кількості угод сприяло скорочення обсягів будівництва, безальтернативність первинного ринку для збереження статків громадян, зниження пандемічних обмежень, що позитивно позначилися на економіці країни в цілому.

“З 2020 року і протягом трьох кварталів 2021 року попит на 10-15% переважав пропозицію, що дало змогу забудовникам збільшувати ціни. Проте з вересня 2021 року почалося поступове зниження активності покупців. Наразі пропозиція вже на 20% більша за попит, що стало головним чинником для стабілізації цін”, – зауважив експерт.

За його прогнозом, ло кінця 2021 року ситуація на первинному ринку Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова докорінно не зміниться, відповідно вартість м2 буде стабільною. Проте, за його даними, в найбільших обласних центрах України до кінця року в 80% ЖК, що зводяться, будуть запроваджені системи знижок у розмірі від 5% до 15%.

“До кінця року середня вартість м2 на первинному ринку житла у найбільших містах залишатиметься сталою. Проте, така цінова стабільність буде лише номінальною. До кінця року реальні покупці матимуть змогу придбати квартири, скориставшись акційними пропозиціями та знижками від девелоперів. Водночас такі заохочувальні акції навряд чи будуть надто ефективними та не призведуть до різкого збільшення покупців”, – повідомив очільник АФНУ.