Дружини Медведчука та Козака оскаржують санкції РНБО у суді

Дружини Медведчука та Козака оскаржують санкції РНБО у суді

Верховний суд отримав позови щодо оскарження санкцій, запроваджених указом президента за поданням Ради національної безпеки і оборони проти дружин народних депутатів від ОПЗЖ Віктора Медведчука та Тараса Козака. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Суспільне.

Як повідомляє пресслужба Верховного суду, скарги надійшли до Касаційного адміністративного суду у складі ВС.

Зокрема, 17 березня суд отримав позов, яким оскаржується запровадження санкцій проти Наталії Лавренюк, яку ЗМІ називають фактичною дружиною нардепа Тараса Козака, а 16 березня до суду надійшов позов щодо оскарження санкцій, запроваджених проти дружини Віктора Медведчука Оксани Марченко.

Також 15 березня до суду надійшов позов про оскарження санкції, запроваджених щодо Міжнародної комерційної компанії “EVIRER LTD” (Об’єднані Арабські Емірати). 16 березня Верховний суд ухвалив рішення відкрити провадження в адміністративній справі № 9901/69/21 за цим позовом. Справу призначено для розгляду в судовому засіданні 7 квітня о 09:30.

Отримані судом позови стосуються указу президента від 19 лютого 2021 року № 64/2021 “Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 19 лютого 2021 року “Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”.

Раніше народний депутат від фракції “Опозиційна платформа – За життя” Віктор Медведчук подав до Касаційного адміністративного суду позов через санкції, запроваджені проти нього президентом Володимиром Зеленським за поданням РНБО.

Що відомо

  • 19 лютого Рада національної безпеки і оборони ухвалила санкції на три роки проти 19 юридичних та 8 фізичних осіб.
  • До списку, зокрема, потрапили голова політради ОПЗЖ Віктор Медведчук та його дружина, телеведуча Оксана Марченко. Санкції були введені за фінансування тероризму.
  • 9 березня Володимир Зеленський заявив про збільшення кількості провокацій у зоні конфлікту на Донбасі, утім додавши, що не хоче пов’язувати це із запровадженням санкцій.