Джо Байден і Володимир Зеленський розмовляли про ситуацію в Європі і навколо України
Білий Дім, США Ibrahim Rustamov – Own work, wikimedia commons, CC BY 2.5

Джо Байден і Володимир Зеленський розмовляли про ситуацію в Європі і навколо України

Володимир Зеленський подякував американській стороні за «непохитну підтримку» і додав, що розмова з Байденом «свідчить про особливий характер наших відносин». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Під час телефонної розмови президентів США і України, що відбулася 2 січня, Джо Байден сказав, що США і їхні союзники «рішуче відповідатимуть», якщо Росія здійснить чергове вторгнення в Україну. Володимир Зеленський повідомив, що обговорив з Джо Байденом питання, пов’язані зі збереженням миру в Європі та недопущення подальшої ескалації.

Відповідно до повідомлення Білого дому, розмова зосереджувалася навколо ситуації на кордонах України, де Росія розмістила значні військові сили.

«Президент Байден чітко заявив, що Сполучені Штати і їхні союзники та партнери рішуче відповідатимуть, якщо Росія здійснить чергове вторгнення в Україну», – заявила в опублікованому після розмови комюніке речниця Білого дому Джен Псакі.

Вона додала, що Байден знову підкреслив підтримку США суверенітету і територіальної цілісності України та заходів щодо зміцнення довіри та деескалації ситуації на Донбасі. Байден також запевнив Зеленського у своїй прихильності принципу «нічого про вас без вас».

В інформації Білого дому йдеться про те, що обоє лідерів у розмові також обговорили переговори з російською стороною щодо питань безпеки, які невдовзі мають відбутися.

«Президенти висловили підтримку дипломатичним зусиллям, які розпочнуться наступного тижня з двостороннього діалогу США та Росії у Женеві 10 січня щодо стратегічної стабільності та продовжаться у Раді НАТО-Росія та Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ)».

Володимир Зеленський після телефонної розмови повідомив у Твіттері, що обговорив з президентом США Джо Байденом питання, пов’язані зі збереженням миру в Європі та недопущенням подальшої ескалації.

Володимир Зеленський подякував американській стороні за «непохитну підтримку» і додав, що розмова з Байденом «свідчить про особливий характер наших відносин».  

PAP/М.К.