Економічна місія польських підприємців індустрії моди в Україні 2021: інтерв’ю з Президентом “Fashion Globus Ukraine” Голдою Виноградською напередодні KYIV FASHION у Києві

Економічна місія польських підприємців індустрії моди в Україні 2021: інтерв’ю з Президентом “Fashion Globus Ukraine” Голдою Виноградською напередодні KYIV FASHION у Києві

Польсько-Українська Господарча Палата у рамах Економічної місії польських підприємців індустрії моди на запрошення Міністерства розвитку, праці та технологій Польщі запрошує українські компанії до участі у бізнес зустрічах з польськими виробниками. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Координатора проєктів Польсько-Української Господарчої Палати та Polish Business Center в Україні, журналіста, ведучої програми “Філософія особистості з Анною Стожко” Анни Стожко.

Подія відбудеться під час міжнародного фестивалю моди KYIV FASHION 2021 протягом 3-5 лютого 2021 року в Міжнародному виставковому центрі у Києві. 

Польські учасники місії зацікавлені у налагодженні довгострокової співпраці з українськими компаніями. Тож напередодні такого міжнародного офлайн-заходу ми провели інтерв’ю з експертом моди міжнародного рівня,  Президентом Національного партнерства у текстильній промисловості України “Fashion Globus Ukraine” – пані Голдою Виноградською.

2020 рік сильно змінив світ. Немає сфери життя, якої б ці зміни не торкнулись. А як це вплинуло на фешн індустрію та легку промисловість? Які тенденції та прогнози?

Описати  майбутнє модної індустрії, можу тільки словами “виживуть лише найсильніші”. 2020-й був одним з найгірших періодів для fashion індустрії. Статистика фіксує сумні факти: якщо 2019-й для ринку позначився ростом у 4%, то 2020-й — падінням на 90%. Згідно  опитування гравців усіх сегментів, більшість компаній очікує у 2021-му погіршення ситуації. З luxury сегменту прогнозується спад 39% учасників ринку, з середнього класу — 55%.

Усі ми бачимо відсутність можливостей для оffline-роботи,  розірвані ланцюги поставок, кардинально змінилася поведінка споживачів, відбулося економічне падіння.

Проаналізувавши багато матеріалу з різних країн світу від експертів, можу назвати наступні прогнози на 2021 рік:

  • цифровізація бізнесу (перехід в онлайн-сегмент та автоматизація сервісу);
  • орієнтація на внутрішні ринки (міжнародний туризм і шопінг постраждали найбільше, тому 2021-го продовжиться переорєінтація на внутрішнього споживача);
  • зниження продажів (рівень продажів очікується на 15% нижчим за 2019 рік);
  • колаборації, партнерства, об’єднання бізнесів заради збереження їх на ринку.
  • зменшення кількості колекцій та акцентування на якості (про це          заявили 58% власників компаній);
  • зміна способу роботи брендів (перекваліфікація працівників, підвищення ефективності, нові моделі роботи);
  • підвищена увага до безпеки споживачів і працівників.

Крім того традиційні покази на тижнях мод, схоже, відходять у минуле: їх замінять цифрові формати, що дозволяють не тільки забезпечувати безпеку в період пост епідемії, але і більш оперативно доносити ідеї дизайнерів до споживачів.  А свідомість брендів, етика, sustainability, органічність  та шеринг (оренда/обмін одягу) стануть ознаками часу.                   

Аналітики McKinsey прогнозують два сценарії розвитку подій. За першого (яке назвали “Раннє одужання”) ринок повернеться до показників 2019-го у 3-му кварталі 2022 року. За другого (т.з.“Пізнє одужання”) – вийде на ті ж цифри та обсяги у 4-му кварталі 2023-го.

Розкажіть про Ваш досвід співпраці із Польщею.

Сторінка польсько-українських  відносин в фешн індустрії розпочалась для мене 2018 року, коли я брала участь у польському заході. Там я вперше побачила Ptak Fashion City та познайомилась паном Каролем Кубіцею із Польського закордонного бюро торгівлі та інвестицій у Києві (ZBH). Ми вирішили разом зробити цікавий проєкт, який би допоміг відкрити полякам українців з незвичного ракурсу та розвинути взаємовигідні стосунки.

Так, 23 листопада 2018р. на виставці  Warsaw Ptak Fashion відбувся цікавий проєкт «Екскурсія Україною по подіуму».

12 мініколекцій символізували 12 регіонів України, включаючи Донбас та Крим. 

Показ відбувався на фоні великого екрану, відео різних українських міст служили фоном дефіле. Мов подорожуючи  Україною, глядачі  відчували розкішний простір Карпат, сум за Кримом, гордість від величі Києва, Одеси та Харкова, красу Львова, горе Донбасу  – і все через колекції одягу стилізованого з різних частин України.

Мене вразили сльози на очах глядачів та щирість обіймів незнайомих людей після показу. В такі моменти відчуваєш силу мистецтва та культурної дипломатії.

Під час заходу були присутні представники міністерства культури та економіки Польщі, а також – Закордонного торговельного бюро у Києві та Польсько-Української Господарчої Палати, які теж долучилися до організації показу.

Після показу відбувся бізнес-форум «Можливості для партнерства і взаємовигідної співпраці PL-UA в легкій промисловості», під час якого сторони обговорили, чим можуть бути корисними одна одній Україна та Польща в економічному плані.

На початку березня 2019р.  на Ptak Fashion City  у Лодзі відкрився  магазин, де були представлені бренди українських дизайнерів.  

Ptak Fashion City — найбільше і єдине місто моди в Європі, яке об’єднує більше 3000 світових та польських брендів.

Це був величезний крок вперед для українського бізнесу та досвіду спільної співпраці. Майже рік проіснував цей проєкт.

На жаль,  пандемія змусила передивитись наші плани, закриття кордонів та локдаун в Польщі змусили закрити український магазин.

Що скажете про економічну місію поляків в Україну. Як це відбувалось?

9 квітня 2019р. відбулася торгова місія польських виробників тканин і керівництва компанії Ptak Fashion City в Харків.

Ми приймали делегацію польських виробників тканин, це був взаємовигідний проєкт: ми допомагатимемо полякам продавати їх тканини в Україні, а вони промотуватимуть наших виробників в Польщі.

Була продуктивна та цікава програма: підписано Меморандум про співпрацю, були екскурсії польської делегації на ТЦ Барабашово і по Харкову, українські виробники одягу і дизайнери змогли ознайомитися з асортиментом польських тканин, були покладені квіти до Меморіалу загиблих польських жителів в Харкові. Ці квітневі дні запам’ятались  яскравими і корисними знайомствами, контактами та  наміченими конкретними планами співпраці України і Польщі в сегменті fashion бізнесу.

Чи є щось, що повязує Вас із польськими колегами, окрім перерахованих подій?

Звичайно! Перш за все це теплі людські стосунки! Я вдячна всім, хто допомагав та підтримував на непростому шляху створення бізнесу за кордоном: Nina Ryszka – Prezes Zarządu Ptak Holding; Robert Baranowski – Dyrektor Ptak Fashion City ; Karol Kubica – Kierownik ZBH w Kijowie.

На виставці Kyiv Fashion 2019 ми проводили спільні активності для української аудиторії. 3-5 лютого 2021 відбудеться національний стенд польських виробників на Kyiv Fashion і ми, звичайно, будемо допомагати нашим колегам ефективно вибудувати стосунки з українськими байєрами.

Національне галузеве партнерство в легкій промисловості України «Fashion Globus Ukraine» проводить активну діяльність із різними країнами світу. Ми залучаємо наших польських колег з Ptak в різні iвенти, знайомимо з вищим керівництвом сектору фешн інших країн. Наприклад, з Пакістаном, Індією, Китаєм, де в нас багато партнерів.

Fashion Globus Ukraine організував участь президента Ptak Holding у всесвітньому саміті текстильної галузі в Китаї в 2019 р. Знайомство із колегами з 40 країн світу розширює можливості для розвитку галузей наших країн. У наш непростий час єдиний спосіб не просто вижити, а досягнути успіху – це об’єднання зусиль та потенціалів, а добрі людські стосунки підсилюють та гармонізують ці процеси!

Розмовляла Анна Стожко

Польськомовна версія на https://edialog.media/