Експерт академії США у Вест-Пойнті: бої за Київ увійдуть в історію, про це напишуть книги
Бої за Київ. Мапа wikimedia creative commons /Viewsridge/CC BY-SA 4.0

Експерт академії США у Вест-Пойнті: бої за Київ увійдуть в історію, про це напишуть книги

Про те, як Росія програла битву за Київ, треба писати книги, ця операція увійде у військову історію, вважає майор запасу армії США та військовий експерт Джон Спенсер. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

На початку червня Спенсер, майор запасу армії США, який вивчає міські бої, проводив польові дослідження на Київщині, де проходили ключові етапи невдалої для росіян битви за Київ – зокрема в районі Бучі, Ірпеня, Броварів, а також в українській столиці.

«Росіяни планували провести швидку операцію під Києвом, щоб увірватися в українську столицю і захопити урядові будівлі», – каже Спенсер. Цей сценарій був можливим, але провалився,  серед іншого завдяки швидкій адаптації та ефективній обороні українських сил, а також – помилкам росіян.

 «Дві важливі речі, які зробили українці, — це знесення мостів і контрольоване затоплення території шляхом дерегуляції річок, це сповільнило росіян. Іноді час вирішує про результат битви», — каже Спенсер.

Українці використали цей час, щоби підтягнути до столиці підкріплення. Якби Київ підкорився в перші два дні, ці додаткові сили вже не мали б значення.

Важливу роль відігравала територіальна оборона та мирне населення, яке допомагало армії. «Для такої війни, тотальної, потрібна не тільки мотивація, а й зброя. Українська територіальна оборона отримала зброю. Армія дозволила цивільним особам співпрацювати між собою. Як військовий можу сказати, що до цього треба бути готовим, тому що це непроста ситуація», – пояснює він.

Висадка в аеропорту Гостомель під Києвом у перший день вторгнення мала критичне значення в російському плані захоплення Києва.

«Українці не тільки знищили десант, але вдарили з артилерії по злітній смузі, чим поховали плани росіян», – зазначив колишній військовий.

Яким був сценарій росіян? До аеропорту прибувають транспортні літаки Іл-76 із обладнанням. Потім ці сили вриваються в місто й проникають в урядові будівлі. Вивішують прапор. «Фінал. Не фізично, але психологічно й політично війна вже програна», – пояснює Спенсер.

Під час битви за Київ, однак, росіяни провели дуже успішну операцію – це був відступ, як за підручником, під прикриттям масованого артилерійського вогню. Українці думали, що росіяни наступають, а ті відводили війська. «Вони не були добре навчені, щоб заволодіти великим містом, але виявилися добре підготовленим до відступу», – підсумовує аналітик.

РАР / С.Ч.